Controalele efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava pe parcursul lunii aprilie, intensificate în preajma sărbătorilor de Paște, au dus la identificarea unor nereguli care au fost sancționate cu 22 de amenzi, în valoare de aproape 60.000 de lei.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că acțiunile de control au avut drept scop verificarea condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală și non-animală.
Neregulile depistate au constat în: transport de animale fără documente, deficiențe bunăstare și lipsă elemente de identificare, nerespectarea normelor privind condițiile de igienă și de temperatură pe durata transportului produselor alimentare, deficiențe privind marcarea și etichetarea ouălor, depozitarea și comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spații care nu au fost înregistrate/autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condițiilor de temperatură și igienă.
Doctorul Dănuț Corneanu a mai precizat că din evidențele sanitar-veterinare rezultă că în județul Suceava, în perioada 1 aprilie – 2 mai 2019, au fost sacrificate în abatoare 12.512 ovine, din care 12.056 miei. Alți 344 miei au fost sacrificați în cele patru puncte volante de sacrificare autorizate sanitar-veterinar înainte de Paște.
Sanitar-veterinarii avertizează populația să nu achizționeze produse dinspații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, unde nu se poate asigura o temperatură şi o stare de igienă corespunzatoare.