Curtea de Apel Iaşi a decis, vineri, 3 mai a.c., rejudecarea procesului prin care era contestată hotărârea Consiliului Local Pojorâta, de transfer a proprietăţii terenului pe care se află amplasat depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş, către Consiliul Judeţean Suceava. La prima instanţă, la Suceava, CJ Suceava şi CL Pojorâta pierduseră procesul.
Vineri, instanţa de la Iaşi a respins excepţia nulităţii recursului invocată de intimaţi, excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile în raport de Consiliul Judeţean Suceava şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru lipsa interesului. De asemenea, a respins ca nefondate recursurile declarate de recurenţii Consiliul Judeţean Suceava prin preşedinte, Consiliul Local al comunei Pojorâta şi comuna Pojorâta prin primar împotriva încheierii din 14.05.2018 pronunţate de Tribunalul Suceava, încheiere pe care o menţine. A admis recursurile declarate de recurenţii Consiliul Judeţean Suceava prin preşedinte, Consiliul Local al comunei Pojorâta şi comuna Pojorâta prin primar împotriva sentinţei nr. 752 din 22 iunie 2018, sentinţă pe care a casat-o în parte.
Curtea de Apel Iaşi a dispus trimiterea cauzei Tribunalului Iaşi pentru rejudecarea pe fond a pricinii, a menţinut dispoziţiile sentinţei recurate ce nu contravin deciziei de vineri şi a admis cererile de intervenţie voluntară accesorie formulate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Suceava prin preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, respectiv de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Suceava. Soluţia este definitivă.
Reamintim că Tribunalul Suceava a apreciat că, deşi CJ Suceava şi CL Pojorâta au respectat cadrul legislativ privind transparenţa decizională, aceasta s-a făcut în mod formal, fără a fi luate în considerare punctele de vedere ale contestatarilor. Asta, deşi în acest caz a avut loc o dezbatere publică la care au participat toate părţile implicate, iar proiectul de hotărâre privind transferul celor 9 ha de teren pe care se află depozitul ecologic de pe Mestecăniş a fost suplimentat cu un articol, faţă de cel iniţial, care a rezultat din solicitări ale cetăţenilor.
La depozitul de pe Mestecăniş sunt arondate toate cele 23 de localităţi din zona de munte a judeţului
Vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc este optimist că până la sfârşitul acestui an procesul pentru depozitul de pe Mestecăniş va ajunge la o decizie definitivă şi irevocabilă. Potrivit acestuia, în două, trei luni dosarul va fi trimis la Tribunalul Iaşi, unde va fi repartizat unui complet de judecători. „Sperăm că în două, trei termene se va încheia”, a declarat Seredenciuc.
Soluţia Tribunalului va putea fi atacată cu recurs de oricare dintre părţi şi abia după recurs va exista o hotărâre definitivă.
Consiliul Judeţean Suceava urmează să încheie un nou contract cu firma de avocatură care îl reprezintă în proces. Până acum, numai în acest dosar cheltuielile de judecată se ridică la 50.000 de lei. Pentru depozitul de pe Mestecăniş sunt trei procese pe rol, două la instanţe din Cluj şi acesta, de la Iaşi. „În fiecare dosar în parte noi am solicitat plata cheltuielilor de judecată pentru că acestea au fost plătite din bani publici. La rămânerea definitivă a soluţiilor, dacă vom câştiga, vom face toate demersurile pentru recuperarea banilor”, a mai spus Viorel Seredenciuc.
Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş este contestat în instanţă de opt cetăţeni din comuna Pojorâta şi reprezentanţi ai unei organizaţii ecologiste.
Capacitatea proiectată a acestui depozit este de 0,39 Mt, suficient să asigure necesarul pentru deşeurile din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte, din 23 de unităţi administrativ-teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.
Execuţia obiectivului a fost realizată de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, cu o valoare a contractului de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Banii provin din fonduri UE.