marţi, 7 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 104 (7105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă finalizată

Dosarul spargerilor din casele oamenilor de afaceri: cum s-a ajuns de la furt la şantaj şi ascunderea unor imobile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a cinci inculpaţi, în dosarul legat de spargerile din casele oamenilor de afaceri din Suceava, comise în vara anului trecut. În acest dosar, procurorii au reţinut în rechizitoriu doar unul dintre furturile mari, comis pe 19 iulie 2018, plus alte trei fapte mai mărunte, dar şi infracţiunea de şantaj, precum şi falsuri în declaraţii. Inculpaţii Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman sunt puşi sub acuzare şi pentru alte patru furturi, acest dosar fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Anchetele privind furturile sunt împărţite în cel puţin două dosare.

 

Infracţiunile de care sunt acuzaţi cei cinci

Revenind la ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, trei dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv (Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman şi Cezar Ioan Dumitru), unul arestat în lipsă – Vasile Marian Pirojec, în timp ce soţia unuia dintre inculpaţi - Ionela Dumitru - a fost trimisă în judecată în stare de libertate.

Mercheş şi Lahman sunt acuzaţi efectiv de furturi, Cezar Ioan Dumitru de instigare la furt calificat şi de şantaj, Vasile Marian Pirojec de complicitate la infracţiunea de furt calificat, în timp ce Ionela Dumitru a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de fals în declaraţii, în formă continuată.

 

Principala faptă din acest dosar

Conform anchetei finalizate a procurorilor, în noaptea de 18 spre 19 iulie 2018, după ce în prealabil au întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul imobilului, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video, Mercheş şi Lahman, împreună cu Mihai Gabriel Precob (trimis deja în judecată separat, din vara anului trecut), au pătruns fără drept, prin escaladare şi efracţie, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa unui om de afaceri din Suceava, care era plecat în vacanţă, de unde au sustras sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc PlayStation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 173.023 de lei.

Cezar Ioan Dumitru este acuzat că a fost instigatorul acestei fapte, în timp ce Vasile Marian Pirojec, care este plecat din ţară, i-a dus cu o maşină pe spărgători la locul faptei, a stat de „şase”, alături de Dumitru, şi le-a asigurat apoi plecarea de la locul spargerii.

 

Rolul lui Cezar Ioan Dumitru în grupare

Cu referire la infracţiunea de şantaj, principalul acuzat este Cezar Ioan Dumitru, iar victimă este concubina lui Mihai Gabriel Precob, cel care a dat declaraţii cu privire la comiterea faptei din 19 iulie.

Dumitru este acuzat că a abordat-o în două rânduri pe concubină şi a constrâns-o să îl determine pe concubinul ei, Precob, care se afla după gratii, să îşi schimbe declaraţiile incriminatoare, într-o cauză penală având ca obiect aceeaşi faptă de furt calificat ce este cercetată în dosarul penal, spunându-i acesteia că va determina persoane din mediul penitenciar să îl agreseze pe concubin, respectiv să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora el, Cezar Ioan Dumitru, a fost implicat în săvârşirea acelei fapte, arată procurorii.

Procurorii au detaliat şi rolul lui Dumitru în furturi, deşi acesta nu ar fi comis efectiv vreo faptă. Cezar Ioan Dumitru este acuzat că a facilitat şi intermediat achiziţionarea unui autoturism care urma a fi folosit la săvârşirea faptei, i-a contactat pe ceilalţi doi inculpaţi şi pe al patrulea participant şi le-a dezvăluit informaţii cu privire la lipsa persoanei vătămate din localitate şi locaţia concretă a casei acesteia, determinându-i pe cei trei să sustragă bunuri prin efracţie din imobilul indicat. Dumitru mai este acuzat că le-a promis celor trei autori faptul că va asigura paza în zona faptei, iar ulterior i-a preluat, asigurându-le scăparea, după care toţi patru au împărţit bunurile sustrase. Procurorii au mai reţinut în rechizitoriu că Dumitru s-a deplasat la locuinţa unei terţe persoane şi a predat mai multe bunuri de valoare (bijuterii şi ceasuri) provenind din furt, pentru a fi evaluate şi valorificate, iar a doua zi, deplasându-se în municipiul Iaşi, a valorificat cel puţin o parte din bunuri prin vânzarea către o persoană necunoscută.

 

Sechestru pe trei imobile, luate cu bani care nu pot fi justificaţi

Cu privire la Ionela Dumitru, aceasta ar fi semnat în fals acte oficiale că este necăsătorită, la achiziţionarea unui apartament, pentru ca acesta să nu fie şi pe numele soţului, Cezar Ioan Dumitru. Scopul, arată procurorii, a fost acela de a sustrage bunul de la orice formă de urmărire sau executare care l-ar putea viza pe soţ, în calitate de coproprietar al bunului.

Procurorii au mai anunţat că au pus sechestru asigurător pe un apartament, o casă şi o garsonieră, aflate în proprietate unor terţe persoane, rude cu inculpaţii sau partenerele acestora.

Procurorii susţin că din probe rezultă împrejurarea că aceste bunuri au fost achiziţionate cu bani care nu pot fi justificaţi în mod licit, provenind din activităţi infracţionale similare celei pentru care sunt cercetaţi, astfel că imobilele au fost puse sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului.

Ancheta din acest complex caz a fost derulată de poliţiştii de la Biroul Investigaţii Criminale Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava,

Inculpaţii amintiţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul spargerilor din casele oamenilor de afaceri: cum s-a ajuns de la furt la şantaj şi ascunderea unor imobile.
 Vizualizări articol: 3829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dosarul spargerilor din casele oamenilor de afaceri: cum s-a ajuns de la furt la şantaj şi ascunderea unor imobile5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei