Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a găzduit, vineri seară, festivitatea de premiere a Olimpiadei Naţionale de Informatică (liceu), competiţie organizată în perioada 30 aprilie – 4 mai.
Peste 350 dintre cei mai buni programatori liceeni, aproape 50 de profesori însoţitori, peste 100 de voluntari, numeroşi profesori şi universitari implicaţi în organizare, sponsori, probe de concurs alternate cu un program turistic sunt doar câteva dintre coordonatele competiţiei din acest an.
Cei mai merituoşi dintre elevi au fost recompensaţi cu medalii, diplome şi premii în bani. S-au acordat 178 de medalii aur, argint şi bronz şi Premii I, II, III şi menţiuni oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru fiecare clasă, distincţiile oferite de minister fiind cele mai importante.
Alături de parlamentari şi autorităţi locale şi judeţene, la festivitatea de vineri seară a participat şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.
Premiile lotului sucevean
Cele mai multe premii au fost adjudecate de lotul bucureştean, numărul elevilor participanţi din Capitală depăşind 25% din totalul competitorilor.
Judeţul Suceava a fost reprezentat în competiţie de 12 elevi de liceu.
La clasa a IX-a, Andreea Ţebrean - Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava - a obţinut medalie de argint, eleva fiind pregătită de prof. Ovidiu Marcu şi prof. Daniela Marcu. De la acelaşi colegiu, Bogdan Rusu (prof. Veronica Raluca Costineanu, prof. Giorgie Daniel Vlad, prof. Liviu Vasile Pînzaru) a primit medalie de bronz.
Tot cu bronz a fost recompensat şi Alexandru Borgovan - Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei (prof. Suzana Şestac, prof. Paul Bereholschi).
La clasa a X-a, Andrei Cibotariu - Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” - (prof. Veronica Raluca Costineanu, prof. Giorgie Daniel Vlad, prof. Liviu Vasile Pînzaru) a obţinut menţiune din partea Ministerului Educaţie şi medalie de argint.
La clasa a XI-a, Daniel Todaşcă - Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” - (prof. Adrian Petrişor, prof. Veronica Raluca Costineanu) şi-a adjudecat medalie de argint.
De asemenea, Eduard Timotei Pauliuc - Liceul Teoretic Filadelfia Suceava - (prof. Narcisa Daniela Ştefănescu, prof. Silvia Steluţa Hrişcă, prof. Alexandru Ţifui) a obţinut medalie de bronz.
La clasa a XII-a a fost laureat cu bronz Ioan Alexandru Ţifui - Colegiul Naţional „Ştefan Cel Mare” - (prof. Cristina Mihaela Hatmanu, prof. Adrian Petrişor, prof. Ovidiu Marcu).
Premiul special (concurentul cu cel mai mare punctaj din lotul sucevean) i-a revenit elevei Andreea Ţebrean, din partea companiei Recrex.
De menţionat că la fiecare clasă, primii cinci clasaţi au primit din partea unor foşti olimpici suceveni câte 400 de lei.
De asemenea, toţi laureaţii au primit premii în bani sau vouchere din partea sponsorilor.
Olimpiada a fost organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
Îndemn pentru elevi de a rămâne în ţară, din partea rectorului şi a ministrului Educaţiei
Atât Ecaterina Andronescu, cât şi rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, au profitat de prezenţa tinerilor pentru a-i îndemna să-şi urmeze studiile superioare în cadrul unei universităţi din România.
Valentin Popa le-a transmis olimpicilor că premiile şi menţiunile oferite de Ministerul Educaţiei le permit să ocupe un loc bugetat în cadrul oricărei universităţi din ţară. Mai mult, premianţii care aleg o universitate românească vor primi o bursă de cercetare, „Carol I”, pe întreaga durată de şcolarizare a studentului (între 1.500 de euro/an pentru cei care primesc menţiuni şi 3.000 de euro/an pentru laureaţii premiilor I).
Acesta a mai amintit de bursele de merit pe care le acordă universităţile, precum şi de oportunitatea de a studia în străinătate prin intermediul programelor Erasmus.
La rândul său, Ecaterina Andronescu a arătat că „fără îndoială că mi-aş dori ca ei să rămână în ţară, dacă s-ar putea, pentru că într-adevăr performanţele pe care ei le-au atins şi le-au dovedit cu acest prilej ne arată că ne dorim să nu mai plece, să-i sprijinim aici să-şi dezvolte o carieră cu performanţele de care sunt în stare într-o universitate”. Ministrul Educaţiei a vorbit despre premiile cu care vor fi recompensaţi olimpicii „şi care nu sunt foarte mici”, însă pentru încurajarea tinerilor ”va trebui să adăugăm acestor premii o susţinere şi mai importantă. De ce nu nişte premii mai mari?”.