Ministerul Educaţiei lucrează la o nouă clasificare a universităţilor din România. După o ierarhie realizată în 2011, vehement contestată de universităţile plasate în partea de jos a clasamentului, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că, în prezent, se lucrează la o nouă metodologie.
„E o nouă metodologie. Cred că acest lucru este mai puţin important, să vedem unde se aşază fiecare universitate. Mai important este ce face fiecare universitate cu studenţii pe care îi are şi cum se ocupă de ei”, a menţionat Andronescu, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă.
Aceasta a mai menţionat că realizarea acestei clasificări este prevăzută prin lege.
„Finanţarea pe criterii de calitate, pentru că asta înseamnă să ierarhizezi universităţile şi programele, se face de foarte multă vreme. Dacă vă uitaţi într-un raport, o să vedeţi că universităţile obţin o parte importantă a finanţării pe criterii care ţin de lucrările pe care le publică în cele mai bine cotate reviste din lume, citările, numărul de citări, indicator care arată cât de relevantă e activitatea de cercetare etc.”, a mai punctat ministrul Educaţiei.
Andronescu a completat că, în anul 2018, 12 instituţii de învăţământ superior din România, cu 29 de domenii ştiinţifice, au intrat în clasamentul Shanghai al universităţilor.
“Aceste domenii ştiinţifice s-au clasificat între poziţia 200 şi 500. Să te clasezi între 200 şi 500 în lume, dintr-o analiză care cuprinde vreo 40.000 de domenii şi universităţi, nu e puţin. Cred că învăţământul nostru nu este de neluat în seamă”, a declarat ministrul.
Reamintim că în 2011, în timpul mandatului lui Daniel Funeriu, universităţile au fost clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.