Trei foşti premieri, un comisar european, dar şi alte personalităţi cunoscute în diferite domenii sunt armele cu care un partid „atacă” Bruxelles-ul la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Este vorba de Pro România, partidul cu cele mai multe persoane implicate la cel mai înalt nivel în politică. Prin prezenţa lui Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova pentru mai bine de un an şi jumătate, Pro România nu face decât să grăbească procesul de unificare. Este o uniune poate simbolică, dar care are o semnificaţie aparte în actualul context.
Practic, România, Moldova şi Uniunea Europeană se regăsesc în aceeaşi mare familie, iar partidul condus de Victor Ponta a reuşit să găsească liantul pentru a realiza această comuniune. Experienţa Corinei Creţu în funcţia de comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene, dar şi expertiza celor trei foşti prim-miniştri, Victor Ponta şi Mihai Tudose, în România, respectiv Iurie Leancă, în Republica Moldova, reprezintă atuuri extrem de importante.
Sunt şi o garanţie a faptului că sumele provenite din fondurile europene, inclusiv cele transfrontaliere, vor putea fi accesate rapid şi eficient, pentru a schimba faţa localităţilor atât în dreapta, cât şi în stânga Prutului.
Pentru Iurie Leancă, prezenţa pe buletinele de vot ale Pro România reprezintă o provocare pe care a acceptat-o din dorinţa de a transmite deschiderea oamenilor din stânga Prutului pentru ceea ce înseamnă Uniunea Europeană.
„M-am întâlnit şi am vorbit cu foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care au circulat în spaţiul Uniunii Europene, care trăiesc şi muncesc în ţări ale Uniunii Europene, şi care cred că e timpul să lăsăm trecutul în urmă şi să ne construim un viitor într-o Europă a mileniului trei. Moldova şi România sunt una şi aceeaşi ţară, iar integrarea în Uniunea Europeană ar fi doar o consecinţă logică, un pas spre ceea ce îşi doresc milioane de oameni. Împreună în marea familie europeană este un vis care poate deveni realitate rapid”, a arătat Iurie Leancă.