Centrul Cultural „Petre Ţuţea” din municipiul Rădăuţi a sărbătorit ieri Ziua Naţională a Tineretului printr-o paradă ecvestră organizată în parteneriat cu Herghelia Rădăuţi a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Grupul Hipic Berejovschi, Hanul Voievozilor şi Grajdurile Domneşti, în centrul istoric al municipiului.
O însemnată parte a celor mai reprezentative exemplare cabaline din Ţinutul Rădăuţilor, unul dintre simbolurile asociate valorilor bucovinenilor, a participat la paradă spre desfătarea ochiului şi sufletului comunităţii rădăuţene, cât şi pentru turiştii aflaţi în vacanţă în pensiunile din zona Rădăuţiului care au avut ocazia să descopere unul dintre brandurile de oraş. A cincea ediţie a paradei ecvestre s-a desfăşurat în intervalul orar 13.00-14.00, pe traseul Mănăstirea Bogdana - str. Bogdan Vodă - BCR - sens giratoriu - str. Ion Nistor - Deutches Haus - Primăria - BCR - Mănăstirea Bogdana, şi au participat exemplare cabaline reprezentative din Ţinutul Rădăuţilor.
Mirel Remescu, directorul Centrului Cultural „Petre Ţutea”, a declarat: „Acţiunea de astăzi şi-a propus să promoveze sporturile hipice în rândul tinerilor rădăuţeni, în acelaşi timp să arate o altă faţă a Rădăuţiului turiştilor care vizitează municipiul şi, de ce nu, o idee pentru posibile proiecte pentru dezvoltare durabilă în Rădăuţi”.
Istoria creşterii cailor de rasă la Rădăuţi se deapănă din anul 1792, când a fost înfiinţată prima herghelie de 1.400 de capete pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece. Actualmente, în Ţinutul Rădăuţilor funcţionează o herghelie la Rădăuţi, având secţii la Mitoc şi la Brodina, cât şi cluburi de echitaţie la Rădăuţi, Suceviţa şi Hardic – Horodnic. La parada de ieri au participat în majoritate cai din rasa Shagya arab.