Lucrările de reabilitare termică a sediului Primăriei Suceava, proiect finanţat majoritar din fonduri europene, vor demara în forţă după sărbătorile pascale.
Drept urmare, sediul municipalităţii sucevene se va transforma într-un şantier în lucru, pentru doi ani de zile, iar parcarea instituţiei va fi blocată parţial.
„Pe 15 aprilie s-a încheiat contractul de reabilitare termică a sediului Primăriei Suceava cu firma Loial Impex SRL. Am dat deja ordinul de începere a lucrărilor, deocamdată se face organizarea de şantier. Din păcate o parte din parcarea primăriei va fi afectată, nu avem altă soluţie. Va fi deranj şi în primărie – nu ne vom muta în altă parte, din cauza costurilor foarte mari. Ne vom roti dintr-un loc în altul, ne vom înghesui. Toate birourile vor fi afectate, vine schimbată instalaţia de încălzire, de aerisire, geamurile etc.”, a declarat primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu.
Termenul de realizare a lucrării este de 24 de luni de la semnarea contractului.
După sărbătorile de Paşti lucrările vor începe la partea din spate, dinspre strada Alexandru cel Bun, de unde se va veni către faţă, unde va fi schimbată cortina – actuala faţadă.
Proiectul prevede îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste subsol), a şarpantelor şi a învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, dar şi reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea şi transportul agentului termic pentru încălzire şi pentru apa caldă menajeră, a sistemelor de ventilare şi climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă.
Printre principalele obiective se numără utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum, motiv pentru care, pe lângă centrala pe gaz cu funcţionare în condensaţie, va fi montată şi o pompă de căldură de tip sol-apă, de 40 Kw, iar caloriferele vor fi demontate şi înlocuite cu ventiloconvectoare.
Măsurile sunt completate de montarea unui „chiller” de 89 kw care să asigure răcirea şi încălzirea aerului pentru instalaţia de climatizare şi ventilaţie mecanică, o centrală de tratare a aerului, dar şi echipamente care să optimizeze funcţionarea tuturor instalaţiilor.