Centrul Militar Judeţean Suceava, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala Judeţeană ”Muşatinii”, şi Asociaţia ”Cultul Eroilor” Suceava, a organizat miercuri dimineaţă o ceremonie dedicată aniversării Zilei Veteranilor de Război. Începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din parcul central al municipiului Suceava au fost omagiaţi cei care au luptat pentru gloria neamului românesc şi care sunt sărbătoriţi în fiecare an la data de 29 aprilie. Manifestările la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale au debutat cu un ceremonial religios şi militar, după care au fost rostite alocuţiuni din partea oficialităţilor, continuate cu înmânări de medalii şi diplome, pentru ca în final la Monumentul Eroilor să fie depuse coroane de flori.
Cuvântul de început a fost luat de către preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Judeţeană ”Muşatinii”, colonel în retragere Neculai Niga, care a amintit istoria emiterii la data de 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I, a Înaltului Decret Regal în care se prevedea: ”Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare. Se instituie onorantul titlu de veteran de război.”
Neculai Niga a precizat că ”instituirea unei zile din calendar cu caracter ostăşesc este o dreaptă şi binecuvântată recunoaştere, precum şi un strălucit omagiu adus acelor care, acum aflaţi la vârsta senectuţii, care, în tinereţe, au mărturisit cu hotărâre voinţa lor de apărători ai ţării şi că nimic nu poate fi precupeţit, nici chiar suprema jertfă. Regulile lăsate de Dumnezeu pe pământ aduc în mijlocul nostru, de la an la an, din ce în ce mai puţini dintre aceşti oameni a căror viaţă s-a contopit în tinereţile lor prin lupta neînfricată, cu dragostea pentru români.”
Autorităţile şi reprezentanţii societăţii civile i-au elogiat pe veterani
În alocuţiunea sa, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a amintit:”Comemorăm astăzi în avans Ziua Veteranilor de Război, cinstindu-i pe cei care mai sunt printre noi şi aducând un pios omagiu celor care au plecat dintre noi. Adresăm gânduri de adâncă recunoştinţă văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război, în special pentru demnitatea şi puterea cu care au traversat ororile războiului. Acel înalt decret promulgat de Regele Carol I, în afara consacrării acestei sintagme de <veteran de război>, a fost însoţit de recunoaşterea şi acordarea unor drepturi şi de aceea, poate nu este prea târziu, măcar pentru cei care mai sunt în viaţă printre noi, să concretizăm această recunoştinţă şi recunoaştere a sacrificiului lor şi prin acordarea unor alte drepturi pe care şi le revendică. Dincolo de acest omagiu adus lor, mai avem o datorie, noi, toate autorităţile, să concretizăm această recunoştinţă pe care le-o datorăm. Le urez la mulţi ani, sănătate, sărbători tihnite şi să-şi ducă cu putere povara anilor încărcaţi de sacrificiile muncii de o viaţă.”
Un mesaj de salut a fost transmis din partea conducerii Consiliului Judeţean Suceava, prin intermediul vicepreşedintelui Viorel Seredenciuc, care a arătat: ”La data de 29 aprilie România sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război, moment de mare încărcătură emoţională şi spirituală, când îi comemorăm şi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost şi este crezul suprem. Ataşamentul faţă de ţară, dârzenia, disciplina, simţul datoriei şi al onoarei militare sunt valori pe care le-aţi apărat pe câmpurile de luptă şi le-aţi afirmat cu tărie decenii la rând. Ne înclinăm în faţa celor care şi-au îndeplinit misiunea până la sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză, apărarea ţării.”
Au luat cuvântul şi reprezentanţi ai societăţii civile, prin mesajul unei delegaţii de copii de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, care i-au elogiat pe marii luptători pentru patrie: ”Dumneavoastră, distinşi membri ai Asociaţiei Veteranilor de Război, aţi umplut filele istoriei patriei române cu condeiul faptelor, în dragoste de ţară şi de neam, iar noi, urmaşii domniilor voastre, vă asigurăm că vrem să fim la înălţimea jertfei de care aţi dat dovadă învăţând şi perpetuând simţul patriotic. Este o onoare pentru noi să fim invitaţi aici, la această solemnă manifestare, unde dumneavoastră arătaţi că sunteţi din nou învingători, pentru că aţi învins timpul”.
Veteranii au fost elogiaţi şi de profesorul Sergiu Tabarcea, de la Şcoala Gimnazială Todireşti:”Luni de zile nesfârşite ai străbătut mii de kilometri istovit de arşiţă şi de ger, ai suferit de foame şi de sete, ţi-ai aşternut pământul şi stânca, te-ai acoperit cu mantaua cerului pentru a prinde câteva clipe chinuite de odihnă şi de somn, te-a mistuit dorul de cei dragi de acasă, ţi-ai petrecut în tranşee cei mai fermecători ani ai tinereţii, cu visurile şi cu speranţele ei, fiindu-ţi mutilat trupul de rănile gloanţelor şi schijelor.”
În timpul ceremoniilor au fost oferite distincţii aniversare cu prilejul Zilei Veteranilor de Război şi în final au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor, în memoria apărătorilor de neam şi ţară.