Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au acţionat la începutul acestei săptămâni într-un dosar privind infracţiuni economice importante: este vorba de credite de nevoi personale accesate de persoane fără venituri, în baza unor cupoane de pensie şi dosare de pensionare falsificate. Este vorba de un total de zece credite accesate, în sumă de peste 400.000 de lei. Beneficiarii creditelor erau pensionari doar pe hârtie, iar în realitate nu realizează venituri, au arătat anchetatorii.
Reţeta de înşelăciune, care nu este una nouă, ar fi fost pusă în practică de două femei care au fost ridicate de poliţişti, una fiind introdusă în arestul poliţiei judeţene pentru 24 de ore.
Mecanismul accesării creditelor de către persoane fără venituri
Ancheta poliţiştilor le vizează, ca suspecte, cel puţin deocamdată, pe Lăcrămioara Boghean, din municipiul Suceava, şi Mihaela Ihnatiuc, din Şcheia. Succint, acestea sunt acuzate că, în perioada februarie-iunie 2018, au indus în eroare OTP Bank, prin folosirea de mijloace frauduloase şi prin prezentarea ca adevărate a faptelor mincinoase că zece persoane insolvabile, fără surse de venit, pe baza unor documente falsificate, au îndeplinit condiţiile de acordare a unor credite pentru nevoi personale, astfel prejudiciind societatea cu suma de 405.632 de lei. Pentru comiterea fraudelor ar fi fost folosite 20 de înscrisuri oficiale falsificate, respectiv cupoane de pensie şi decizii de pensionare, prin care cele zece persoane îndeplineau condiţiile acordării unor credite pentru nevoi personale.
Cele zece persoane şi-au asumat la rândul lor faptul că au calitatea de pensionari şi că solicită în numele lor creditul, fapt care nu era real. Funcţionarii băncii au fost determinaţi şi ei să genereze zece contracte cu date false şi să le semneze, însă fără vinovăţie, rezultă din cercetările poliţiei.
24 de ore de arest pentru una dintre suspecte
Poliţiştii au demarat cercetări în acest dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de fals în declaraţii şi participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În cadrul percheziţiilor, au fost ridicate sisteme informatice, telefoane mobile, cartele, carduri bancare, înscrisuri cu valoare probatorie în cauză, precum şi suma de 220 de euro.
Cele două suspecte au fost ridicate pentru audieri.
Poliţiştii au decis ca faţă de suspecta Lăcrămioara Boghean să dispună măsura reţinerii pentru 24 de ore. Ieri, la expirarea ordonanţei, suspecta a fost lăsată în libertate, dar sub control judiciar, cu mai multe interdicţii şi restricţii impuse.
Cercetările poliţiştilor, sub coordonarea procurorului de caz, sunt în plină desfăşurare în acest dosar.
Cele două suspecte amintite în material se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.
Practică infracţională cu state vechi în Suceava
Înşelăciuni de acest gen, cu prejudicii foarte mari, au mai fost comise şi în trecut în Suceava. A fost vorba de reţele care acţionau în grup organizat. Membrii grupărilor racolau oameni foarte săraci, fără venituri, pe care îi foloseau pentru a lua pe numele lor creditele, prin falsuri. Infractorii se bazează de regulă pe faptul că ulterior respectivii nu pot fi executaţi silit, pentru că nu au vreun bun pe numele lor şi nici un venit. Plus că răspunderea este a lor.
Comisarul-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, a transmis un avertisment celor care ar putea fi tentaţi să acceseze credite la solicitarea unor persoane care vin cu propuneri aparent avantajoase: „Poliţiştii recomandă o atenţie sporită atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute pentru a iniţia operaţiuni economico-financiare. Sub aparenţa unui cadru legal şi cu promisiunea unui câştig imediat puteţi fi înşelaţi şi puteţi intra sub incidenţa legii”.