Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a continuat și în luna aprilie controalele în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, verificând târguri, oboare, piețe, unități în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală şi nonanimală. În urma controalelor au fost aplicate 17 amenzi, în valoare de peste 30.000 de lei, cele mai multe pentru abateri de la normele de igienă.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a detaliat că 9 dintre amenzi, în valoare de 9.600 de lei, au fost aplicate la magazine, marketuri, supermarketuri, pentru abateri de la normele de igienă, respectiv manipulare produse cu încălcarea normelor de igienă. O altă amendă, de 1200 de lei, a fost dată tot pentru abateri la normele de igienă, la o cofetărie/patiserie.
O altă amendă, de 1500 de lei, a fost dată unei fabrici de procesare lapte, pentru lipsă evidențe acțiuni de igienizare.
Au fost și sancțiuni date pentru alte genuri de abateri. De exemplu, a fost aplicată o amendă de 1500 de lei, pentru transport de animale fără documente, o problemă foarte delicată în actualul context al virusului pestei porcine africane.
În cadrul controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat și 25 de avertismente.
„Atragem atenția asupra riscului major de îmbolnăvire la care se supun persoanele care cumpără și consumă carne a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar. Aprovizionarea cu carne și produse din carne să se facă numai din unități autorizate, înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. În continuare recomandăm populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală să nu se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu sunt asigurate controlul sanitar-veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzatoare”, a atras atenția doctorul Dănuț Corneanu.
El a mai transmis că neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate la DSVSA Suceava la numărul de telefon 0230.522.848, la numerele de telefon afișate la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită TelVerde 0800.826.787.