Sucevenii care deţin în proprietate gospodării izolate, neracordate la reţeaua de electricitate, pot beneficia de o finanţare nerambursabilă de 25.000 de lei, pentru a-şi cumpăra şi instala sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice.
Bugetul total alocat judeţului Suceava este de peste 7 milioane de lei, numărul beneficiarilor, la valori maxime, fiind de 281.
Conform repartiţiei pe localităţi, cel mai mare număr de beneficiari sunt la Moldoviţa, unde sunt alocate fonduri pentru electrificarea a 52 de locuinţe (24 în cătunul Secrieş, 19 în Argel – cătunul Polonenca şi 9 în Argel – cătunul Zigreva).
Surprinzător, un număr mare de beneficiari sunt în comuna Şcheia, situată chiar lângă municipiul reşedinţă de judeţ, anul acest fiind alocate fonduri pentru electrificarea a 23 de gospodării cu panouri solare (15 în Şcheia, 6 în Sf. Ilie şi 2 în Mihoveni).
De aproape acelaşi număr de finanţări – 20, beneficiază şi comuna Valea Moldovei.
La polul opus, cu cei mai puţini beneficiari se află localităţi precum Câmpulung Moldovenesc, Adâncata, Fundu Moldovei, Rădăşeni şi Râşca, cu fonduri doar pentru o singură gospodărie.
Programul este derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), scopul acestuia fiind să îi ajute pe cei care locuiesc în gospodării izolate şi neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Lista primăriilor care pot depune cereri de finanţare, cu numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, este disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu:
https://www.afm.ro/main/programe/gospodarii_izolate/gospodarii_izolate_judete.pdf. Fiecare primărie poate depune cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în listă. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.
Finanţarea este nerambursabilă şi acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice: achiziţia sistemului fotovoltaic – panou fotovoltaic, încărcător, baterii, invertor etc. – pentru o putere de cel puţin 1 kwp, achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare, montajul şi punerea în funcţiune, TVA.
Scopul programului este creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.
În total, peste 9.000 de gospodării din România pot beneficia de acest program naţional, care se doreşte a fi reluat anual.
Finanţarea totală alocată acestui program este de 230 de milioane de lei.