Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit, o tradiţie veche de câteva secole, s-a păstrat şi anul acesta în comunitatea polonezilor din Bucovina. Această tradiţie a fost adusă pe aceste meleaguri de primii polonezi care au ajuns în zonă acum mai bine de 200 de ani.
Semnificaţia acestei sărbători este aceea că oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit. Anul acesta, etnicii polonezi şi invitaţii acestora s-au întâlnit la Casa Polonă din Soloneţu Nou. În prealabil, cei mai mulţi dintre participanţi au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de preotul doctor Stanislav Cucharec, dar şi de o serie de oaspeţi de seamă, cum ar fi Eminenţa Sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, monseniorul Ionuţ Paul Strejac, precum şi preotul decan de Bucovina Iosif Păuleţ.
La manifestarea de la Soloneţu Nou a fost prezentă şi Mirela-Elena Adomnicăi, prefect al judeţului Suceava, precum şi gazdele, Victoria Longher, deputat din partea comunităţii poloneze în Parlamentul României, şi Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
„Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor, a Înviat! El a biruit păcatul şi moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre şi a Înviat pentru ca noi, păcătoşii, să fim mântuiţi. În acest an credincioşii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 21 aprilie, iar cei ortodocşi vor sărbători pe 28 aprilie. Cu acest prilej vrem să le transmitem tuturor credincioşilor un Paşte fericit”, a precizat Ghervazen Longher.