Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale şi administraţiile publice locale cu asistenţă medicală comunitară desfăşoară în perioada 20-25 aprilie a.c., cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, o campanie activă cu scopul de a sublinia necesitatea de conştientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.
Directorul DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a afirmat că „epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”.
Tema campaniei din acest an, “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, „încurajează oamenii să conştientizeze beneficiile vaccinării şi să îi celebreze pe toţi cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieţii prin vaccinare”, a afirmat medicul. Cei care fac posibilă vaccinarea sunt: personalul medical care administrează vaccinuri, părinţii care aleg vaccinarea pentru protecţia copiilor şi toţi cei care caută informaţii bazate pe dovezi şi le diseminează pentru determinarea celorlalţi să acţioneze în scopul protejării vieţii.
La nivel judeţean se organizează sesiuni de instruire pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, promovarea online în reţelele de socializare, a beneficiilor vaccinării, distribuirea materialelor informative cu privire la beneficiile vaccinării, prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari.
Pe plan mondial, vaccinarea previne anual 2,5 milioane decese şi reduce costurile tratamentului specific de boală
Directorul DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a arătat că în România, în perioada 2016-2019, până la data de 22 martie 2019, au fost confirmate 16.211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO (rubeolă-rujeolă-oreion) a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Dr. Grădinaru a precizat că este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.
În ceea ce priveşte gripa, dr. Grădinaru a spus că de la începutul sezonului 2018-2019 până la data de 22 martie 2019 au fost confirmate 2.108 cazuri de gripă şi au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal. Au fost vaccinate antigripal 1.327 milioane de persoane din grupele la risc şi au fost publicate recomandări pentru populaţie şi pentru spitale.
Medicul a subliniat că în prezent, în lume, mai mult de 100 milioane de copii sunt vaccinaţi anual împotriva bolilor, cum sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, tuberculoza, poliomielita, rujeola şi hepatita B. Pe plan mondial, vaccinarea previne anual 2,5 milioane decese şi reduce costurile tratamentului specific de boală. „Cu toate acestea, în lume sunt mai mult de 19 milioane copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi, aflaţi la risc de boli potenţial fatale: 1 din 10 din aceşti copii nu a primit niciodată vreun vaccin şi probabil, nu a fost niciodată văzut de sistemul medical.
Declinul universal al încrederii publice în vaccinare este o cauză de îngrijorare şi o provocare majoră pentru experţii din sănătate publică. Scepticismul legat de intervenţiile de vaccinare se referă la întârziere în acceptare sau chiar la refuzul vaccinărilor, în ciuda existenţei şi funcţionării acestor servicii medicale”, a mai spus dr. Grădinaru.
Campania pro-vaccinare este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa şi este implementată de statele membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale şi globale de promovare a sănătăţii, aşa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare şi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.