Ce este un cablu viu, cum se fac zăpada şi ceaţa artificială sau cum să faci cerneala invizibilă – sunt doar câteva teme despre care copii şi tineri din judeţ au aflat în cadrul atelierelor organizate de Institutul Polonez din Bucureşti, împreună cu partenerii din Bucovina.
De-a lungul atelierelor interactive, educatorii de la Centrul Știinţific Experyment din Gdynia au vorbit, printre altele, despre realizările ştiinţifice ale polonezilor şi ale oamenilor de ştiinţă din alte ţări.
Participanţii la ateliere au cunoscut nu numai secretele anumitor efecte speciale folosite în film şi teatru, ci au aflat, în primul rând, cum au loc multe dintre fenomenele chimice şi naturale. Cei mai tineri participanţi au efectuat, de asemenea, diferite experimente muzicale, în cadrul cărora au aflat cum apare sunetul şi au învăţat să construiască instrumente muzicale simple. Eroii acestor ateliere au fost celebrii compozitori polonezi Fryderyk Chopin şi Stanisław Moniuszko (numit părintele operei naţionale poloneze). Această parte a activităţilor este legată de aniversarea Anului Moniuszko în Polonia, sărbătorit cu ocazia celor 200 de ani de la naşterea celebrului compozitor.
În perioada 15-17 aprilie, educatorii au petrecut câteva zile în România. În cadrul programului anual „Școala Altfel”, aceştia au arătat cele mai interesante laturi ale ştiinţei elevilor din trei sate ale Bucovinei (Soloneţul Nou, Poiana Micului şi Pârteştii de Sus), în zona în care este concentrată cea mai mare minoritate poloneză din România.
„În Polonia, centrele ştiinţifice au devenit în ultimul deceniu atât de populare, încât funcţionează deja în fiecare oraş mare. Acestea îi molipsesc pe copii cu pasiunea pentru ştiinţă, experimente şi gândirea creativă. Totodată, ele ajută la construirea unei societăţi moderne. În România şi Moldova nu există încă astfel de instituţii, chiar dacă sunt persoane care îndeamnă autorităţile la crearea acestora. Sper ca lecţiile cu educatorii polonezi să fie încă o sursă de inspiraţie pentru a investi în educaţia ştiinţifică a copiilor, a tinerilor, dar şi a adulţilor ”, spune Agnieszka Skieterska, directoarea Institutului Polonez, care a iniţiat ciclul de ateliere „Laboratorul fantastic”.
Partenerul evenimentului a fost Uniunea Polonezilor din România.
Institutul Polonez din Bucureşti sprijină constant, de câţiva ani, dezvoltarea educaţiei ştiinţifice în România şi Moldova prin organizarea de ateliere ştiinţifice şi vizite de studiu în Polonia pentru cetăţenii din ambele ţări.