Aproximativ 200 de elevi au participat, săptămâna aceasta, la o întâlnire organizată de Primăria Siret pentru promovarea învăţământului dual. La întâlnirea care a avut loc la Casa de Cultură din Siret au participat elevi şi profesori de la mai multe unităţi şcolare din Siret şi din localităţile învecinate, primarul oraşului, Adrian Popoiu, precum şi conducerea Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret, reprezentanţii companiilor Egger şi Holzindustrie Schweighofer. Printre invitaţi s-a numărat şi directorul comercial al companiei Bosch Automotive SRL din Blaj, Alexander Firsching, care a prezentat exemple de succes în învăţământul dual. Întâlnirea de la Siret a avut loc în contextul în care, începând din anul şcolar 2019 – 2020, la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret va funcţiona prima clasă de învăţământ dual. În deschiderea întâlnirii, primarul Adrian Popoiu a spus că este extrem de încântat de numărul mare al elevilor care au venit la discuţiile despre învăţământul dual. Adrian Popoiu a precizat că „învăţământul dual înseamnă pentru Primăria Siret o dorinţă de a armoniza piaţa muncii cu ceea ce termină elevii la finalul activităţii şcolare. Piaţa muncii spune ceva, noi terminăm câteodată altceva şi iată că nu reuşim să ne armonizăm”. Popoiu a salutat prezenţa la întâlnire a firmelor Egger şi Holzindustrie Schweighofer, ambele partenere în deschiderea primei clase de învăţământ dual la Siret, dar şi a directorului comercial al Bosh Automotive, companie care poate oferi consultanţa necesară pentru dezvoltarea la Siret a acestui tip de învăţământ.
Invitat să ia cuvântul, directorul comercial al Bosh Automotive din Blaj, Alexander Firsching, a precizat că pentru viitoarea clasă de învăţământ dual de la Siret, compania pe care o reprezintă va asigura consultanţă de specialitate, pentru ca elevii să poată lucra cu tehnologiile în care se specializează. Alexander Firsching a arătat că Bosch are în momentul de faţă aproximativ 8.000 de angajaţi în România. El a precizat că Bosh Automotive a dezvoltat deja parteneriate cu mai multe unităţi şcolare pentru învăţământul dual şi poate oferi consultanţă şi pentru Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret. Alexander Firsching a evidenţiat faptul că pentru popularizarea acestui tip de învăţământ este nevoie de organizarea de întâlniri atât cu elevii, cât şi cu părinţii acestora, pentru a-i convinge că se poate face carieră şi după finalizarea unei forme de învăţământ dual.
Egger şi Holzindustrie Schweighofer vor oferi burse pentru elevii din prima clasă de învăţământ dual din Siret
De precizat că pentru prima clasă de învăţământ dual din Siret, companiile Egger şi Holzindustrie Schweighofer vor oferi burse, fiecare câte 14, pentru elevii din prima clasă de acest profil din Siret. La întâlnirea de la Siret, directorul de resurse umane pentru Europa Centrală şi de Est al Egger România, Daniela Ungureanu, a declarat că învăţământul dual este o ocazie de învăţare foarte bună pentru elevi, care le va permite să devină specialişti în domeniul de activitate ales. „În parteneriat cu Colegiul Tehnic <Laţcu Vodă> Siret şi Primăria Siret susţinem înfiinţarea unei clase în sistemul de învăţământ dual cu specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. Pe durata celor trei ani de studiu elevii vor primi câte o bursă de 400 de lei, 200 de lei din partea companiei EGGER şi 200 lei din partea statului. Totodată, elevii vor beneficia pe durata practicii de transport gratuit către şi de la fabrică, de echipament de protecţie şi, cel mai important, de mentorat din partea unor profesionişti în domeniu, puse la dispoziţie de compania noastră”, a spus Daniela Ungureanu. Ea a adăugat că în afara beneficiilor pe care Egger le oferă elevilor pe parcursul perioadei de practică, aceştia au prioritate la angajare după absolvire. Daniela Ungureanu a mai precizat că "evenimentul de la Siret a fost un prim pas în demersurile noastre în ceea ce priveşte învăţământul dual, astfel de întâlniri urmând să fie organizate şi în perioada următoare".
Tot în cadrul întâlnirii de la Siret au fost prezenţi şi reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer, respectiv directorul de resurse umane, Sorina Răutu, directorul de comunicare, Mădălina Mărtinaş, şi directorul fabricii de panouri din Siret, Horia Mitrea. Mădălina Mărtinaş a ţinut să precizeze că în cadrul programului de învăţământ dual de la Siret, elevii vor primi o bursă lunară de 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la Holzindustrie Schweighofer. Ea a spus că alături de instruire, firma va mai oferi transport la fabrică şi echipament de lucru şi protecţie, dar şi că Holzindustrie Schweighofer Siret şi Holzindustrie Schweighofer Rădăuţi vor oferi fiecare câte şapte burse. Mădălina Mărtinaş a precizat că Holzindustrie Schweighofer are trei ani de experienţă cu susţinerea învăţământului profesional, având în vedere că din 2016 funcţionează la Colegiul Tehnic din Moineşti o clasă cu 28 de bursieri Schweighofer. La rândul lui, directorul Horia Mitrea a arătat „nu mai e nici o surpriză pentru nimeni: meseriile sunt la mare căutare, muncitorii pleacă din ţară şi rămânem fără forţă de muncă” , el adăugând că una dintre soluţiile pe care agenţii economici, autorităţi locale şi instituţii educaţionale le au la îndemână este cea de a-şi uni forţele pentru a contribui la educaţia şi formarea tinerilor.