Doi autori de infracţiuni de viol comise în judeţul Suceava au ieşit din arest şi au scăpat de răspunderea penală în urma retragerii plângerii victimelor. Autorii nu au făcut decât să profite de prevederile Codului Penal, care permite împăcarea părţilor în cazul faptelor de viol. Această prevedere este absurdă, având în vedere că vorbim de fapte comise cu violenţă, cu foarte multă violenţă. De la viol la crimă este de multe ori doar un pas.
Zilele trecute, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunţat arestarea unui tânăr care a comis un viol sălbatic, la marginea drumului. Respectivul este la a doua faptă de viol, însă în primul caz a scăpat de răspundere penală în urma retragerii plângerii părţii vătămate. Dacă slăbiciunea unei victime care îşi retrage plângerea nu vrem să o judecăm prea mult, cert este că totul pleacă de la legea care uneori este mai mult în favoarea infractorilor.
Bătrână violată la 93 de ani. Nonagenarei îi vor fi imputate costurile anchetei, de 40.000 de lei
Un prim caz care atrage atenţia în mod deosebit s-a petrecut la Bălcăuţi. O bătrână în vârstă de 93 de ani a fost atacată în casă şi violată, în luna august a anului trecut. Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au declanşat o anchetă complicată şi costisitoare, care a presupus inclusiv probe ADN şi test la poligraf.
Pe 29 februarie a.c., în urma completării probatoriului cu probele ADN, un tânăr din localitate a fost arestat preventiv pentru viol, distrugere şi violare de domiciliu, de către Judecătoria Rădăuţi. Câteva zile mai târziu, pe 8 martie, suspectul a fost pus imediat în libertate. Asta după ce bătrâna s-a decis să-l ierte pe autor şi a dat o declaraţie în scris în acest sens. Aceste împăcări se realizează de regulă în schimbul unor sume de bani, mai mari sau mai mici, depinde de negocierile care se fac între rudele inculpatului şi cele ale victimei.
Ce nu a ştiut bătrâna în vârstă de 93 de ani este că acum va avea de achitat costurile anchetei. Şi în acest caz este vorba de costuri mari, în primul rând pentru că s-au făcut teste ADN. Conform unor surse judiciare, bătrânei în vârstă de 93 de ani îi va fi imputată suma de 40.000 de lei. Este un detaliu la care victimele unor astfel de fapte ar trebui să se gândească bine înainte de a semna vreo împăcare cu autorul.
Prima victimă şi-a retras plângerea. Ieşit din închisoare, violatorul a mai nenorocit o femeie
Un exemplu concret referitor la unde se poate ajunge după o astfel de împăcare între victimă şi autor de viol este cel petrecut recent la Gura Humorului.
Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunilor de viol şi tâlhărie calificată, fiind acuzat că a urmărit o femeie care se întorcea seara de la serviciu şi, după ce a lovit-o şi ameninţat-o, a violat-o şi apoi i-a furat banii din portofel.
Fapta comisă de Vasile Moldovan, în vârstă de 20 de ani, a fost descrisă de procurori într-un comunicat de presă: ”În seara zilei de 30.03.2019, în jurul orei 22:20, a urmărit persoana vătămată de sex feminin în timp ce aceasta se deplasa pe jos de la locul de muncă spre domiciliul din oraşul Gura Humorului şi prin exercitarea de violenţe fizice şi ameninţări cu moartea, a constrâns-o să aibă cu el raporturi sexuale normale, anale şi orale timp de 20 de minute, după care i-a sustras suma de aproximativ 900 de lei din portofel.”
Acelaşi Moldovan, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2018, a urmărit o femeie care se întorcea de la serviciu şi a violat-o într-un şanţ de la marginea drumului. Victima a fost lovită cu pumnii şi picioarele peste corp, ameninţată cu moartea şi târâtă în afara părţii carosabile, pe malul şanţului, unde a fost obligată să întreţină raporturi sexuale cu acesta. Femeia în vârstă de 35 de ani, o localnică din Valea Moldovei, a suferit leziuni care au fost certificate medico-legal.
Vasile Moldovan a fost trimis în judecată în acest caz şi arestat preventiv, dar, pe 14 februarie a.c., Judecătoria Gura Humorului a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a retragerii plângerii prealabile.
Eliberat pe 14 februarie, individul a recidivat la final de martie, după cum am relatat mai sus.
Munca poliţiştilor şi cheltuieli foarte mari, în zadar
Ofiţerul de poliţie sucevean Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava, a tras un semnal de alarmă privind ce se întâmplă în astfel de cazuri, atât sub aspect financiar, cât şi al percepţiei publice: „Se impune o evaluare naţională a cazurilor similare şi a implicaţiilor financiare pe care le generează anchetele penale. Sumele cheltuite sunt enorme şi nu se recuperează. Statul pierde prin plata muncii prestate, dar şi prin acoperirea plăţii sumelor necesare expertizelor sau administrării probelor tehnico-ştiinţifice”, a declarat Marius Ciotău.
El a dat exemplul unui alt caz recent de viol în care a lucrat cu 14 poliţişti pentru documentarea activităţii infracţionale a autorului care este arestat preventiv (fapta de viol de la Vicovu de Sus, de la finele săptămânii trecute).
Marius Ciotău: „Poliţiştii întocmesc dosare cu probe solide, care însă nu conduc la condamnarea unor infractori foarte periculoşi”
El a subliniat şi percepţia negativă asupra muncii poliţiştilor şi procurorilor: „Poliţiştii întocmesc dosare cu probe solide, care însă nu conduc la condamnarea unor infractori foarte periculoşi. Cetăţeanul percepe că nimeni nu poate face nimic din cauza legii foarte prost concepute. E inacceptabil ca infractorul să intre peste un cetăţean nevinovat în casa sa, să îl agreseze, iar legea să îl apere pe infractor. Să nu uităm că uneori partea vătămată este foarte speriată de ce a păţit, se teme de infractor şi preferă să renunţe la plângere chiar şi gratis”, a declarat Marius Ciotău.