Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, în unanimitate bugetul judeţului Suceava pentru acest an. Veniturile prognozate sunt de 452 de milioane de lei, iar suma pentru cheltuieli, de 529 milioane lei. Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a propus şi plenul deliberativului a aprobat ca deficitul de 76,6 milioane de lei să fie acoperit din excedentul bugetar al anilor trecuţi. Conform cu datele din situaţiile financiare la 31.12.2018, Consiliul Judeţean Suceava dispune de un excedent în sumă de 97.441.422,74 de lei. Flutur a declarat că 40 de procente din buget, adică 212,4 milioane de lei, sunt alocate cheltuielilor de dezvoltare, cu investiţii mari în modernizarea drumurilor judeţene şi la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
Din acest an, finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost transferată către administraţia judeţeană, cu suma aferentă, respectiv 10.554.000 lei.
De asemenea, la începutul acestei luni, Primăria Suceava a transferat către judeţ un milion de lei destinaţi achiziţiei de aparatură medicală la Spitalul de Urgenţă Suceava.
„O destinaţie importantă a fondurilor în bugetul anului 2019 o reprezintă lucrările la drumurile judeţene, derulate prin Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava. Cu tot cu finanţarea prin PNDL, suma alocată pentru drumuri este de 184 de milioane de lei”, a declarat preşedintele Flutur. Lucrările finanţate din PNDL se vor derula începând cu acest an, la fel ca şi asfaltarea celor 37 km din DJ 177A Frasin-Stulpicani-Ostra-Tarniţa-Holda (DN 17B), obiectiv finanţat din credit intern, cu o alocare în anul 2019 de 35,599 milioane de lei.
Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava beneficiază de transferuri pentru investiţii din bugetul judeţean în sumă de 54,18 milioane de lei, destinată construirii unui heliport, construirii şi amenajării unui bloc operator cu patru săli de operaţii, dotărilor necesare noului ambulatoriu de specialitate al spitalului (pentru construirea căruia s-a obţinut finanţare externă nerambursabilă), construirii şi dotării unui compartiment de chirurgie plastică şi arşi şi continuării lucrărilor de amenajare a spaţiului subsolului Secţiei Boli Infecţioase.
Pentru acordarea de finanţări nerambursabile s-a prevăzut suma de 2,27 milioane lei, din care pentru: sănătate - 200.000 de lei; acţiuni culturale -120.000 de lei; sport - 600.000 de lei; tineret - 100.000 de lei; susţinere culte – un milion de lei; asistenţă socială - 250.000 lei, sume ce se vor aloca beneficiarilor conform cu regulamentul specific aprobat de deliberativ.
Au fost alocate în acest an 3,1 milioane lei pentru efectuarea de reparaţii curente la clădirile Centrului Economic Bucovina şi continuarea lucrărilor la faţada Palatului Administrativ. Pentru programul de manifestări/acţiuni cu scop de promovare a turismului sucevean în ţară şi străinătate a fost alocat un buget de 541.700 lei.
Contestarea bugetului a fost respinsă cu 28 de voturi împotrivă şi 8 abţineri
Tot în zona turismului, pentru realizarea punctului de belvedere tip SKYWALK în perimetrul Piatra Șoimului Rarău s-a suplimentat până la nivelul de 20.000 lei suma prevăzută în anul 2018, necesară pentru actualizarea studiului de fezabilitate.
Pentru finanţarea cheltuielilor Regiei Autonome „Aeroportul Ștefan cel Mare – Suceava”, generate de desfăşurarea activităţilor de natură neeconomică, au fost alocate transferuri în sumă de 2,5 milioane lei.
În secţiunea de funcţionare a bugetului au mai fost înscrise sumele necesare plăţii ratelor şi dobânzilor la credite interne şi externe, finanţarea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor materiale pentru funcţionare. De asemenea, la fondul de rezervă bugetară a fost prevăzută suma de 2,5 milioane de lei.
În secţiunea de dezvoltare au mai fost înscrise cheltuielile de investiţii ale Consiliului Judeţean Suceava şi ale unităţilor finanţate integral din bugetul judeţean, inclusiv cele a căror achiziţie/plată nu a putut fi finalizată în anul 2018. Printre acestea se numără proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava; drumul Iaşi – Suceava, Planul de amenajare teritorială a judeţului Suceava, amenajarea curţii interioare a clădirii Palatului Administrativ, în vederea creării unui spaţiu cu funcţiune sală de conferinţă, extinderea terminalului de pasageri la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, execuţia lucrărilor de utilităţi şi dotări tehnico-edilitare pentru blocul destinat personalului de la spital, în curtea spitalului vechi, lucrările la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă "Sf. Andrei", din Gura Humorului, finanţat prin PNDL.
Menţionăm că în perioada în care proiectul de buget a fost supus consultării publice, a fost contestat de un grup de cetăţeni, aceiaşi care au cerut consilierilor judeţeni interzicerea Festivalul Bucovina Rock Castle şi a Festivalului Medieval. În cadrul şedinţei de ieri, după ce contestatarii şi-au susţinut punctul de vedere, de a nu se mai finanţa de la buget cele două manifestări culturale şi după discuţii care au durat mai bine de 45 de minute, contestaţia lor a fost supusă votului şi a fost respinsă cu 28 de voturi împotrivă şi 8 abţineri.
Menţionăm că toate proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de ieri au fost aprobate în unanimitate de consilierii PNL şi PSD.