Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava a marcat Ziua Pământului printr-o activitate numită „Sunt ceea ce fac”, acţiune care vizează responsabilizarea elevilor faţă de consumul resurselor Terrei, singura planetă locuită și locuibilă, generoasă, dar aflată într-o mare suferinţă. Pornind de la această generozitate a planetei, elevii din clasa a X-a au realizat o călătorie imaginară, dar susţinută de un bogat material intuitiv, de la resurse la activităţile economice susţinute de acestea, la consumul produselor și la recilarea resturilor consumului.
Potrivit prof. Tatiana Matei, elevii au vorbit de capacitatea planetei de a transforma tot ce produce ea, dar și de incapacitatea acesteia de a transforma ceea ce îi este străin.
„Dintre toate formele de poluare și sufocare a planetei, de departe s-a desprins faptul că cea mai dăunătoare este poluarea cu plastic în toate formele sale. De aici la ideea de a consuma produse cât mai aproape de forma lor naturală și mai puţin procesată a fost doar un pas pe care l-au propus elevii”, a mai transmis prof. Matei prin intermediul unui comunicat de presă.
S-a discutat și despre decalajul existent pe Terra, zone cu deficit de apă și hrană și zone cu excedent și cu risipă. O provocare a fost lansată de unii elevi voluntari ai Crucii Roșii Suceava, aceea de a dona alimente pentru cei lipsiţi de cele mai elementare resurse. Consumul responsabil, dar și gestionarea resturilor menajere, colectarea selectivă a gunoiului menajer, dar și cum se face concret, au fost alte subiecte puse în discuţie. Toate aceste teme au reprezentat una din multele activităţi ale proiectului educaţional „România 100+”, proiect iniţiat de CNI ,,Spiru Haret”, având ca parteneri școlile gimnaziale Nr. 8 și Nr. 4, Casa Corpului Didactic „George Tofan”, precum și un întreprinzător local, Cofetăria „Passa Tempo”.
Elevii din cele două școli participante la activitate, clasa a X-a G și clasa a III-a D, de la CNI „Spiru Haret”, respectiv Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava, au fost coordonate de profesorii Tatiana Matei, Narcisa Pelinariu, bibliotecar Roxana Chiriac și au primit susţinere logistică, materială și o participare efectivă din partea echipei manageriale a colegiului: prof. Maria Atănăsoae și Cristina Mlenarz.
„Ziua s-a încheiat cu o salată de fructe și o expoziţie, iar despre 22 aprilie nu-i putem aduce planetei o altă urare de ziua ei decât să aibă parte de locuitori responsabili”, a conchis Tatiana Matei.