Colegiile tehnice continuă promovarea învăţământului profesional dual în rândul părinţilor şi elevilor de gimnaziu din judeţ, miza acestor campanii fiind schimbarea percepţiei în legătură cu acest traseu educaţional, informarea cu privire la avantajele acestei forme de şcolarizare, precum şi oferta pentru viitorul an şcolar.
Miercuri, 17 aprilie, la Colegiul Tehnic ”Petru Muşat” Suceava s-a desfăşurat „Porţi deschise - Cariera ta este în mâinile tale”, eveniment ce a reunit elevi, părinţi, profesori şi agenţi comerciali, parteneri în organizarea învăţământului profesional în judeţ.
Pentru anul şcolar 2019 – 2020, Colegiul „Petru Muşat” vrea să organizeze şase clase de învăţământ profesional dual, în colaborare cu Ambro SA, Trutzi SRL, Betty Ice SRL, Sidem SRL, Linda Ecotil SRL, ConBucovina SRL.
Elevii pot opta pentru o clasă profesională duală după clasa a VIII-a (cu sau fără evaluare naţională). Durata şcolarizării este de trei ani, elevii combină practica cu teoria, iar lunar vor primi o bursă de 400 lei (200 lei de la sistemul de stat şi 200 lei de la agentul economic).
Tinerii care urmează învăţământul profesional dual au posibilitatea să înveţe o meserie şi dobândesc o calificare care să le permită intrarea în câmpul muncii.
Calificări în meserii căutate
Prezent în cadrul evenimentului, inspectorul şcolar general, prof. dr. Cristian Cuciurean a menţionat că, în prezent, în Suceava funcţionează trei clase de învăţământ dual, iar pentru anul şcolar viitor se doreşte înfiinţarea a 15 clase de învăţământ profesional dual, dintre care 13 la învăţământul de masă şi două la învăţământul special.
„Pregătirea dumneavoastră iniţială este foarte importantă. În momentul de faţă este nevoie de forţă de muncă în toate domeniile, iar salariile au crescut considerabil. Este în avantajul dumneavoastră, dar trebuie să înţelegeţi că trebuie să vă pregătiţi pentru a putea face faţă exigenţelor pe care agenţii economici le solicită. (...) Încercaţi să mergeţi pe această rută pentru că puteţi să vă continuaţi studiile şi la liceu, avantajele sunt de partea voastră”, a punctat Cuciurean, care le-a mulţumit agenţilor economici pentru interesul în organizarea claselor de învăţământ profesional dual.
Au mai luat cuvântul reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Universităţii din Suceava, ai agenţilor economici, aceştia subliniind că o meserie în domeniul tehnic este foarte căutată peste tot în lume.
„Este nevoie de forţă de muncă calificată”
Prof. Maria Teodoreanu, directoarea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, a menţionat că viitorii elevi pot opta pentru calificările de Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, Electronist aparate şi echipamente, Operator la maşini cu comandă numerică, Sudor, Instalator instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze, Tinichigiu vopsitor - auto.
Ambro a fost prima firmă din judeţ care a solicitat, în 2017, înfiinţarea primei clase de învăţământ dual din judeţ, calificarea operator în fabricarea celulozei şi hârtiei, tot la Colegiul „Petru Muşat”.
Laurenţiu Lupu, manager Resurse umane Ambro, a menţionat că în clasă sunt 20 de elevi.
„Sunt în clasa a X-a, anul viitor vor obţine calificarea şi aproape jumătate dintre ei ne-au spus că vor să se angajeze la noi. Sperăm ca măcar o parte să-şi continue studiile cu liceu şi poate şi facultate. Încercăm să le oferim o alternativă, o perspectivă că există posibilitatea să facă ceva frumos şi aici în Suceava. Au două zile pe săptămână practică la noi, la Ambro, şi au şi nouă săptămâni de practică comasată”, a menţionat Lupu.
Sidem Suceava vrea să formeze, în colaborare cu liceul gazdă, lăcătuşi mecanici, operatori pentru maşini comandă numerică, electromecanici şi electricieni.
„Este primul an când ne implicăm în organizarea învăţământului profesional dual. Este o combinaţie între teorie şi practică, avem persoane desemnate cu care elevii vor sta şi vor învăţa, vor fi prezenţi în cadrul producţiei, vor vedea cum funcţionează utilajele, maşinile. Practic, vor face parte din echipă”, a punctat Ștefan Tuchlei, director calitate Sidem.
Și Betty Ice caută electricieni şi electromecanici pentru fabrica de producţie de îngheţată.
„Mă bucur că s-a luat această iniţiativă, este nevoie de forţă de muncă calificată, asta e foarte important. Îi pregătim din timp, cu speranţa că vor vrea să lucreze mai departe în cadrul companiei”, a arătat Carolina Ionel, de la Betty Ice.