Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 91 (7092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Școala altfel

Meșteșugurile populare, aduse în școli, spre fascinația elevilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna aceasta, elevii celei mai mari unități de învățământ din municipiul Suceava, Școala Nr. 11 „Miron Costin”, au ocazia să descopere frumusețea meșteșugurilor populare, direct de la meșteri populari, care vin la ei în clase cu tot cu roata olarului, unelte de cioplit lemnul sau cele necesare încondeierii ouălor.

Mai exact, în cadrul săptămânii „Școala altfel”, în perioada 15-19 aprilie, elevii de la „Miron Costin” se transformă în mici meșteșugari, care învață secretele încondeierii ouălor, olăritului sau cioplitului în lemn, direct de la meșteri populari.

Astfel, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, elevii au ocazia să participe la trei ateliere demonstrative - atelier de încondeiat ouă, cu participarea meșterului popular  Victoria Fondiur, atelier de olărit, cu participarea meșterului popular Carmen Cristea, precum și un atelier de cioplitură în lemn, cu participarea meșterului popular Cramariuc Florin, președintele Asociației Meșterilor Populari din Bucovina.

„Impactul experimentului a fost peste așteptări și pentru mine, ca inițiator și organizator, pentru profesori, dar mai ales pentru copii. Elevii au încondeiat ouă alături de meșteriță, au participat efectiv la etapele încondeierii, am făcut apoi identificări de modele pe ouă, dar și din materiale documentare, cu accent pe modelele vechi, bătrânești (Crucea, Steaua, Brâul Maicii Domnului, Calea Rătăcită, Patruzeci de clini, etc.). La cioplitura în lemn, a fost iar extraordinar, copiii au desenat modele vechi, cu motive Pascale, pe bucăți de lemn, dar și pe tablă, pentru că nu mai încăpeau la masă, apoi le-au cioplit pe bucăți de lemn sau chiar pe linguri. Olăritul a fost fascinat pentru ei, toți copiii au modelat lutul, realizând câte un vas mic, în care au pus un ou încondeiat”, a oferit detalii Eutasia Rusu, coordonatorul proiectului.

Obiectivul general al proiectului este acela de a le facilita elevilor participarea la activitățile educationale, prin inițierea lor în meșteșugurile populare.

„Dacă până acum veneau copiii la Centrul Cultural Bucovina pentru a face tot felul de  cursuri, anul aceasta, pentru a angrena cât mai mulţi elevi în acest frumos proiect, ne-am dus noi la ei, experimentând de fapt un altfel de Școala altfel. Apreciem astfel interesul cadrelor didactice față de cultura populară și dorința lor de informare în ceea ce privește patrimoniul material și imaterial al județului Suceava, dovada elocventă că dascălii prețuiesc și doresc să transmită către tânăra generație valorile tradiționale ale poporului”, a adăugat Eutasia Rusu.

Ca urmare a succesului de care s-a bucurat această inițiativă, care va continua toată săptămâna, anul viitor se dorește extinderea programului și la alte școli, în funcție de solicitări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meșteșugurile populare, aduse în școli, spre fascinația elevilor.
 Vizualizări articol: 1202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meșteșugurile populare, aduse în școli, spre fascinația elevilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei