Eleva Anastasia Hisem, în clasa a III-a A, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, pregătită de prof. Paula Şalar, artist plastic, a fost premiată recent la Concursul Naţional „Carmen Sylva”, ediţia a IX-a, una din cele mai competitive manifestări naţionale de artă plastică pentru tineri. Suceveanca a obţinut Premiul III în cadrul unei competiţii la care participanţii au vârste cuprinse între 7 şi 29 ani. Pentru Anastasia Hisem, cu siguranţă este un succes remarcabil şi onorant. Anastasia Hisem a participat la categoria 7-14 ani, creaţiile sale fiind remarcate de juriul format din specialişti în arta plastică, la secţiunile: desen, pictură, gravură şi fotografie. Anastasia a participat cu trei lucrări de artă - tehnica acrylic pe pânză de mari dimensiuni, formator şi coordonator - artist plastic, profesor Paula Şalar.
Compoziţii de excepţie
După cum ne-a spus artistul plastic Paula Șalar, picturile Anastasiei Hisem, micuţa artistă de numai 9 ani, vor fi expuse în cadrul deosebit al Castelului Pelişor, în expoziţia temporară organizată pe durata a 30 de zile, ce promovează tinerii artişti plastici. „Apreciez că Anastasia a reuşit să realizeze trei compoziţii plastice de excepţie, de mare expresivitate şi complexitate pentru vârsta sa fragedă de numai 9 ani, atingând prin mesaj artistic, eleganţă, inspiraţie şi armonie cromatică, nobilul filon al caldei regalităţii româneşti, în lucrările <Întâlnire cu Regina Maria>, <Fetiţa cu basma>, <Balerina>”, a completat profesoara Anastasiei.
În prima sa compoziţie, impresionantă prin idee, realizare şi mesaj artistic, Anastasia a reuşit, mai spune profesoara sa, „să surprindă în mod inedit o binecuvântată şi atât de dorită de sufleţelul ei <întâlnire>cu Regina Maria, întru a asculta în taină parcă, pe divanul din camera de aur a Castelului Pelişor, povestiri despre alte timpuri. Sensibilă şi rafinată prin desen şi cromatică e şi pictura <Fetiţa cu basma>, un portret compoziţional remarcabil prin seninătatea chipului copilei, care ocroteşte în căuşul palmelor ei mici, un boboc de raţă”.
Este remarcabilă paleta restrânsă în care Anastasia a descoperit multiple nuanţe. Crearea lucrării “Balerina”face dovada capacităţii micuţei artiste de a realiza personajul şi compoziţia într-o interpretare modernă.
Vernisajul expoziţiei va fipe 1 iunie
Lucrările tinerilor artişti selectaţi şi premiaţi vor fi prezentate în expoziţia de la Castelul Pelişor. Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 1 iunie, şi va fi deschisă publicului larg timp de 30 de zile. Scopul proiectului este ca Muzeul Naţional Peleş să contribuie la descoperirea unor tineri talentaţi, care urmează cursurile unor instituţii cu profil de artă, oferindu-le posibilitatea de a expune lucrările lor unui public larg, care vizitează Castelul Pelişor.
În acest mod, se continuă tradiţia promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, activitate de mecenat continuată de Principesa Maria, care a strâns în jurul ei artişti plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. Numeroase lucrări de artă plastică sunt expuse publicului larg, în sălile Castelului Pelişor.