Studenţii Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi-au adjudecat distincţii importante în cadrul fazei finale a Concursului Naţional Tehnici de Interconectare în Electronică (TIE), competiţie aflată la cea de-a 28-a ediţie, care s-a desfăşurat în acest an la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în perioada 10-13 aprilie 2019.
Trei studenţi au reprezentat Universitatea suceveană, rezultatele obţinute de aceştia fiind: Premiul I – Ovidiu Chiraş (student în anul IV la specializarea Automatică şi Informatică Aplicată), Premiul III – Cristi Miron (student în anul IV la specializarea Electronică Aplicată) şi Menţiune – Victor Ţurca (student în anul III la specializarea Electronică Aplicată).
Studenţii au fost pregătiţi de şef lucrări dr. ing. Adrian Petrariu (membru al comitetului tehnic al concursului) şi conf. dr. ing. Eugen Coca (membru al comitetului director al concursului).
La ediţia din acest an s-au înscris 38 de studenţi din 13 centre universitare din ţară, fiind prezenţi 36. Punctajul pentru locul I a fost obţinut de doi concurenţi, prin urmare acesta a fost împărţit între câştigători, premiul II nefiind acordat.
Subiectul de concurs, unic pentru toţi concurenţii, a fost elaborat de o echipă formată din reprezentanţi ai industriei electronice din ţară şi din străinătate, firme multinaţionale care lucrează pe proiecte care impun utilizarea tehnologiilor promovate de acest concurs. Fiecare concurent a avut de proiectat, folosind un program de proiectare asistată de calculator, pe durata a 5 ore, un cablaj imprimat (PCB Design), după o schemă electronică şi restricţii tehnologice impuse. Produsul final a vizat obţinerea suportului hardware pentru un prototip de satelit (60x60 mm), care va fi lansat pe orbita Pământului, pentru monitorizarea permafrostului din ţinuturile cu climat polar. Concurenţii au nevoie de cunoştinţe avansate în proiectarea PCB, impuse de condiţiile extreme de funcţionare ale modulului final.
„Paşapoarte” pentru angajare, pentru cei mai buni competitori
Potrivit conf. dr. ing. Eugen Coca, directorul Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatică, ”cei mai merituoşi zece concurenţi au primit, din partea comitetului industrial al concursului, atestate de recunoaştere a competenţelor de proiectare a unui cablaj imprimat, ce reprezintă totodată un paşaport recunoscut la angajare în orice companie din ţară şi din străinătate”. Coca a mai menţionat că performanţa studenţilor suceveni confirmă trendul ascendent pe care se află învăţământul superior de electronică din Suceava, fiind deja a patra participare din ultimii cinci ani când un student USV câştigă acest prestigios concurs, după ediţiile din 2017 (prin Gheorghe Cojocariu), 2015 (prin Teodor Luchian) şi 2014 (prin Eduard Grigoraş). Mai multe detalii despre concurs se regăsesc la adresa: www.tie.ro.