Persoanele care intenţionează să dea foc vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale vor trebui să solicite şefului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile de domiciliu eliberarea unui „permis de lucru cu focul”, potrivit unui ordin dat, ieri, de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.
De asemenea, focul deschis pentru arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale din intra- şi extravilanul localităţilor este permisă numai după depunerea unei cereri la primărie, din partea proprietarului, şi numai în intervalul orar 8.00-16.00.
Conform ordinului prefectului Adomnicăi, acţiunea de ardere controlată trebuie obligatoriu monitorizată de un reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate.
Prefectul Mirela Adomnicăi a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ordinul a venit în urma unei analize a situaţiei de risc efectuate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce pompierii au prezentat ultimele date referitoare la incendiile de vegetaţie din judeţ.
Astfel, potrivit prefectului, în perioada 1 martie – 5 aprilie a.c., din cele 36 de zile au fost incendii de vegetaţie în 28 de zile. „În cele opt zile fără incendii a plouat”, a subliniat prefectul.
La incendiile menţionate, care s-au manifestat pe un total de 360 de hectare, au fost 127 de intervenţii ale pompierilor, care au însemnat 570 de pompieri şi 131 de autospeciale. Potrivit prefectului, evenimentele s-au înregistrat în 58 din cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.
Mai mult, 103 incendii, de pe 120 de hectare, au fost raportate, conform procedurilor, către APIA. „Consecinţa a fost că 37 de fermieri vor fi sancţionaţi prin diminuarea subvenţiei la care aveau dreptul”, a precizat Mirela Adomnicăi. De asemenea, acolo unde au fost identificaţi autorii pompierii au aplicat 32 de amenzi, în valoare totală de 180.000 de lei.
Ordinul prefectului a fost comunicat de instituţie către fiecare primărie în parte. Perioada de aplicare este limitată, din 12 aprilie până în 30 iunie a.c.. „Orice persoană care intenţioneze să dea foc la resturile vegetale va depune o cerere la primărie, va fi programat incendiul controlat şi asistat obligatoriu de un voluntar ISU. Avem resursa umană şi baza legală pentru asta. Sperăm ca astfel se vor reduce numărul incendiilor şi pagubele”, a mai spus prefectul Mirela Adomnicăi.