Suceava se numără printre cele 12 județe incluse în proiectul „Școala și viitorul meu”, lansat de Junior Achievement România, care are ca scop prevenirea abandonului școlar și reducerea absenteismului în rândul a cel puțin 1.000 de elevi de gimnaziu. De asemenea, proiectul vizează creșterea performanțelor școlare ale elevilor și dezvoltarea unor competențe esențiale pentru o viitoare profesie.
În proiect mai sunt incluse școli din localități urbane mici din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova.
Această inițiativă este implementată de Junior Achievement România cu susținere financiară din partea Telekom Romania.
„Prin ediția 2018 a concursului de proiecte Teimplici.ro am dorit să sprijinim inițiative ale ONG-urilor care au ca scop combaterea abandonului școlar, fenomen cu efecte negative pe termen lung atât pentru individ, cât și pentru societate. Educația și dezvoltarea resurselor umane bine pregătite, precum și facilitarea accesului la tehnologie reprezintă direcții importante în strategia Telekom Romania, iar proiectul <Școala și viitorul meu> integrează cu succes aceste componente”, a declarat Florina Șerban, Telekom Romania.
O cincime dintre elevii români termină maximum opt clase
Abandonul școlar este una dintre problemele actuale cu care se confruntă sistemul educațional din România. Cei mai afectați în acest sens sunt elevii de gimnaziu, pentru care situaţia economică şi atitudinea părinţilor faţă de educaţie sunt determinante. În prezent, țara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană din perspectiva gradului de părăsire timpurie a şcolii, cu o rată de 18,1%, conform raportului Eurostat.
Aproximativ o cincime dintre elevii români termină maximum opt clase și mulți nu doresc să obțină un loc de muncă după abandonarea studiilor.
„Școala și viitorul meu” își propune să contribuie la prevenirea abandonului școlar, utilizând mijloace tehnologice moderne pentru facilitarea accesului elevilor la educație. Programul are următoarele componente - program la clasă „learning by doing” și studii de caz despre abandonul școlar; dotarea a 5 școli cu echipamente smart classroom, în urma unui concurs de mini-proiecte între școli; realizarea unui studiu privind efectele abandonului școlar.
Activitățile educaționale se vor derula în școli, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vor beneficia de training și de kit-ul gratuit de materiale educaționale (resurse blended learning, ghid profesor, manuale elevi, auxiliare didactice). În plus, elevii vor realiza în echipe un proiect practic, folosind tehnologia pentru prevenirea abandonului școlar, în cadrul căruia pot implica și voluntari din comunitate.