O analiză realizată la nivel național arată că pe parcursul anului 2018 nu mai puțin de 25 de polițiști din țară și-au pus capăt zilelor. Cei mai mulți dintre ei aveau vârste cuprinse între 30 și 40 de ani și lucrau în structuri operative, adică intrau în contact direct cu infractorii. Unul dintre polițiștii care s-au sinucis este din Suceava. Un agent-șef principal în vârstă de 49 de ani, care lucra la Secția de Poliție Burdujeni, și-a pus capăt zilelor în luna noiembrie a anului trecut, cu câteva luni de zile înainte de a ieși la pensie.
Comisarul Marius Ciotău, șef al Secției Rurale de Poliție Gălănești și președinte al Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că 25 de colegi și-au pus capăt zilelor într-un an de zile. Asta în condițiile în care este vorba de oameni care trec prin testări psihologice și care măcar teoretic nu ar trebui să fie expuși la acte de suicid. Sigur că nu se poate generaliza, însă cert este că cel puțin în unele cazuri presiunea psihică de la serviciu i-a făcut pe unii polițiști să clacheze:
„Trebuie evidențiat că polițistul care lucrează în operativ este tot timpul sub presiune psihică, inclusiv când suntem acasă dormim cu telefonul lângă pernă. Cetățenii sunt din ce în ce mai agresivi la adresa poliției, acest aspect este evident doar dacă ne uităm pe site-uri sau pe grupurile de pe facebook, unde suntem zilnic ținta atacurilor. Aproape zilnic suntem agresați verbal și uneori chiar fizic, iar adesea nici legea și nici procurorii nu ne sprijină”.
Ofițerul a subliniat că problemele pleacă în primul rând de la Legea poliției judiciare, care este strict formală și nu este în sprijinul polițistului.
Marius Ciotău a amintit de colegul de la Vaslui care a prins în flagrant un hoț în timpul liber și a fost târât de acesta într-o anchetă penală, pentru lezarea imaginii, anchetă urmată de un proces civil prin care polițistul a fost obligat să achite daune de 1.000 de lei. Sentința nu este încă definitivă, iar judecătorii au stabilit aceste adune minime, în condițiile în care hoțul a solicitat daune de 100.000 de euro. Chiar și așa este lesne de înțeles că astfel de anchete nu pot să nu implice o presiune psihică pentru polițist.
Chiar comisarul Marius Ciotău a fost pus sub acuzare de procurorii DNA în baza declarațiilor date de suspecții de furt pe care i-a anchetat, fiind ulterior declarat nevinovat. Până să fie declarat nevinovat, ofițerul a fost pus sub acuzare și târât într-o anchetă de aproape doi ani de zile.