La finalul săptămânii trecute, locuitorii unui bloc de locuinţe din cartierul sucevean George Enescu s-au trezit că nu au pic de apă la robinete, dar nici la instalaţiile sanitare, fără a avea habar de ce li se întâmplă asta.
Iniţial au crezut că e vreo avarie, dar apoi, când timpul tot trecea fără să se vadă vreo intervenţie în zonă, au început să îşi pună întrebări. Aşa au aflat că, din cauza datoriilor foarte mari ale asociaţiei de proprietari nr. 21, din care fac parte, au fost deconectaţi de către ACET de la reţeaua de alimentare cu apă potabilă.
Măsura a fost luată cu toate avizele legale necesare, inclusiv de la Direcţia de Sănătate Publică, la două blocuri de pe strada Dimitrie Cantemir – I6 şi M9.
Numai că la cei de la blocul I6, unde apa rece s-a oprit de vineri, 5 aprilie, cheltuielile de întreţinere sunt achitate aproape la zi, în vreme ce la alte scări de bloc din asociaţie, cu datorii mari, nu a fost luată această măsură.
„De ce nu s-a oprit apa la toate blocurile din asociaţia 21? De ce nu am fost anunţaţi la timp de această întrerupere? Care sunt demersurile făcute de asociaţie pentru recuperarea restanţelor la cheltuieli?”, se întreabă locatarii blocului I6, care au reclamat situaţia ca fiind un abuz al ACET-ului, atât către societatea furnizoare de servicii de apă-canal, la Primăria Suceava, cât şi la asociaţia de proprietari, care trebuia din start să gestioneze problema altfel, pentru a nu se ajunge la această măsură.
În urma demersurilor lor, în cursul zilei de luni, ACET a reconectat blocul I6 la reţeaua de distribuţie a apei potabile, fiind făcute şi verificări de integritate a instalaţiei interioare, astfel încât locatarii să nu se trezească cu inundaţii.
Facturile la apă potabilă ale asociaţiei, neplătite din iunie 2018
Problema datoriilor asociaţiei de proprietari 21 din George Enescu către ACET Suceava rămân însă o problemă care poate duce oricând la sistarea furnizării apei potabile către toate cele 14 blocuri din cadrul acesteia.
În condiţiile în care un singur locatar din cadrul acestei asociaţii are datorii de aproximativ 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), iar măsurile de recuperare a datoriilor s-au dovedit a fi inutile până în prezent, conform legii, ACET poate lua oricând măsura de sistare a apei reci către toţi cei din asociaţie.
Oprirea furnizării apei reci poate fi luată la trei luni de neplată a facturilor de către asociaţia de proprietari, or, în cazul de faţă, facturile sunt neplătite tocmai din iunie 2018.
Mai mult, conducerea asociaţiei de proprietari, somată continuu, în lunile ianuarie, februarie şi martie, să vină la discuţii şi să facă o reeşalonare a datoriilor, pentru a evita sistarea serviciilor, a dat dovadă de incompetenţă şi nepăsare, adoptând tactica struţului, care se ascunde cu capul în nisip, sperând să treacă pericolul.
Aşa s-a ajuns ca ACET să treacă la debranşarea întregii asociaţiei sau a doar unora dintre imobile – primele de pe listă, în condiţiile în care asociaţia nu a colaborat cu ei să le transmită blocurile cu rău-platnici.
Deocamdată doar locatarii blocului M9 au rămas fără apă rece, dar dacă cei din conducerea asociaţiei – care au alegeri chiar joi – nu vor face o reeşalonare a datoriilor, se poate ajunge oricând la sistarea apei potabile la toate cele 14 imobile pe care le administrează.