Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 82 (7083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   24 imagini |   ø fişiere video

Proiect ambițios

„Pădurea de Mâine” a mai crescut cu 6.160 de puieți de arbori, plantați la Arbore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Startul sesiunii din acest an al celui mai ambițios și profesionist program privat de regenerare a pădurilor României, „Pădurea de Mâine”, care își propune plantarea a un milion de puieți de arbori, dar, cel mai important, îngrijirea periodică a suprafețelor regenerate, până la atingerea stării de masiv, când șansele de reușită sunt de 100%, a fost dat sâmbătă, 6 aprilie, la Suceava.

 

Aproape 200 de voluntari de toate vârstele au lucrat cot la cot, cu spor și voie bună, la plantarea a 6160 de puieți de arbori pentru regenerarea unui teren forestier de 1,3 hectare din localitatea Clit, comuna Arbore.

Membri ai comunității locale s-au alăturat elevilor de la Liceul Tehnologic"Tomșa Vodă" din Solca, elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți, studenților Facultății de Silvicultură din cadrul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava, personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Solca – DS Suceava și angajaților Holzindustrie Schweighofer de la fabricile din Rădăuți și Siret pentru a planta 6.160 de puieți de brad, frasin, paltin de munte și molid.

Acțiunea de plantare s-a dovedit a fi una cu participare internațională, datorită prezenței studenților Erasmus de la USV, veniți din țări precum Grecia, Mexic, Turkmenistan, Spania și Portugalia.

„Proiectul <Pădurea de Mâine> revine pentru a treia oară la Suceava, după cele două acțiuni anterioare – prima la Poieni - Solca din 2017 și cea din Parcul Național Călimani din 2018. Suntem bucuroși și plăcut surprinși că atât elevii cât și studenții participanți cresc la număr an de an, voluntariatul prinde foarte bine în zilele noastre, ei participă activ la plantarea viitorului, a pădurii, având parte și de o educație silvică. Compania Holzindustrie Schweighofer, chiar dacă nu face exploatare forestieră, se implică activ în ceea ce înseamnă regenerarea pădurii, face parte din strategia noastră de responsabilitate socială, alături de educație și sănătate, în care suntem puternic implicați”, a declarat Vasile Varvaroi, manager achiziții H.S.

Suprafața de plantare din Clit face parte dintr-un corp de pădure umedă (bahnă – loc mlăștinos). În urma tăierilor parțiale regenerarea naturală este alcătuită din specii pioniere (salcie căprească, plop tremurător), iar acoperirea cu rugi de mure împiedică cursul regenerării naturale.

Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Solca, care administrează zona și care va supraveghea lucrările de plantare, completare și întreținere a plantației, asigurate de o firmă specializată în reîmpăduriri, pe întreaga durată a proiectului, 2019-2025.

„Împădurirea unui teren forestier privat cu foioase și rășinoase este o combinație foarte bine gândită din punct de vedere tehnic, astfel încât aceste păduri să fie foarte rezistente de-a lungul timpului împotriva factorilor biotici și abiotici. Această suprafață de pădure a fost retrocedată în 1991 foștilor proprietari, în baza Legii 18, iar astăzi parte dintre ei nu mai există, iar ceilalți sunt foarte în vârstă, bolnavi, fără posibilități financiare de a le împăduri. Proiectul <Pădurea de mâine>, vine în sprijinul acestor proprietari, prin împădurirea acestor suprafețe, dar și prin alocarea sumelor necesare pentru îngrijirea și completarea lor anuală, până la atingerea stării de masiv”, a remarcat Constantin Moldovan, șeful Ocolului Silvic Solca.

Proiectul a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.

„Ne bucurăm să ne întoarcem cu proiectul <Pădurea de Mâine> pentru a treia oară în județul Suceava. Prima plantare a marcat chiar debutul proiectului, în toamna anului 2017, la Poieni Solca. Anul trecut, aproape 600 de voluntari s-au alăturat evenimentului de la Poiana Negrii. Suprafața de la Clit, pe care am plantat astăzi, este una dintre cele 13 suprafețe selectate pentru acest an în cadrul proiectului <Pădurea de Mâine>. Avem proiecte de reîmpădurire în județele Cluj, Satu Mare, Harghita, Covasna și Brașov. Anul acesta vom reîmpăduri 50 de hectare de terenuri forestiere degradate, cu un total de 204.000 de puieți de molid, fag, paltin, frasin, brad și stejar”, a spus Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului "Pădurea de Mâine".

De asemenea, pentru Luna Plantării Arborilor, proiectul <Pădurea de Mâine> are planificate lucrările de îngrijire a suprafețelor plantate în anii precedenți – unul din obiectivele asumate este îngrijirea plantațiilor timp de cel puțin trei ani, pentru ca puieții să prindă rădăcini sănătoase. Astfel, pe suprafața plantată în anul 2017 la Poieni-Solca, s-au făcut deja completări, pentru a compensa pierderile de puieți din urma secetei.

De la lansarea proiectului, în toamna anului 2017, au fost plantați peste 160.000 de puieți, pe o suprafață totală de 40 de hectare. Până acum, <Pădurea de Mâine> a angrenat peste 1.000 de voluntari în acțiunile sale desfășurate în opt județe din țară.

 

"Pădurea de Mâine" – un ajutor de preț pentru reîmpădurirea terenurilor private

Pădurea de Mâine este un proiect multianual, național, elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone. În cadrul proiectului vor fi plantați un milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetație forestiere.

Proiectul este deschis proprietarilor privați de terenuri forestiere din întreaga țară, care pot înscrie o suprafață pe www.padureademaine.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Pădurea de Mâine” a mai crescut cu 6.160 de puieți de arbori, plantați la Arbore.
 Vizualizări articol: 1342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Pădurea de Mâine” a mai crescut cu 6.160 de puieți de arbori, plantați la Arbore5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei