sâmbătă, 6 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 81 (7082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Program educaţional

Riscurile expunerii tinerilor în mediul online, prezentate în cadrul proiectului ”Educaţie pentru siguranţă în era digitală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu cei ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţie a Copilului Suceava (DGASPC), și-au propus conlucrarea în cadrul unui proiect intitulat „Educaţie pentru siguranţă în era digitală”, prin care se dorește o informare corectă şi cât mai completă a tinerilor din centrele de plasament asupra capcanelor din sfera online, a riscurilor și vulnerabilităţilor la care sunt expuși tinerii în mediul online și asupra mecanismelor de prevenţie. În cadrul programului au loc mai multe serii de activităţi educativ-colective în centrele de plasament "Speranţa", "Colţ Alb" și "Micul Prinţ" din Suceava. O astfel de informare a fost susţinută joi, în cadrul Centrului de Plasament "Speranţa", de către subcomisar Ileana Iacob, la acţiune participând în jur de 30 de copii și tineri veniţi din mai multe astfel de centre din oraș.

Studiile care măsoară traficul de internet în România arată că internetul s-a transformat dintr-un canal media într-o utilitate. Românii petrec în medie 5 ore zilnic online și o mare parte din activităţile din viaţa de zi cu zi se mută aici: cumpărături online, accesarea știrilor, verificarea corespondenţei, plata facturilor, socializare. Această tendinţă oferă oportunităţi din ce în ce mai mari pentru infractori. Aria infracţiunilor comise pe internet este într-o continuă schimbare și perfecţionare și cuprinde domenii de la cele mai grave, precum frauda, abuzul copiilor și pornografie infantilă, până la infracţiuni precumhărţuire, furt de identitate, violarea corespondenţei. Acestea din urmă, fără a afecta în mod direct integritatea corporală a victimei, produc un puternic disconfort la nivel emoţional și social, afectează calitatea vieţii și sentimentul de siguranţă al celor care le cad victime.

Un studiu realizat în anul 2018 de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în rândul populaţiei școlare la nivel naţional, a arătat că vârsta medie la care copiii din România au început să utilizeze internetul este de 8 ani.  Pentru cei mai mulţi, peste 76,8%,  iniţierea în mediul online a avut loc în intervalul de vârstă 5-10 ani. 72,4% dintre elevii români accesează internetul zilnic, iar alţi 17,5% accesează internetul de câteva ori pe săptămână. Asociind numărul de prieteni cu victimizarea online pe reţelele de socializare,  se constată că un număr mai mare de prieteni se asociază cu un grad de victimizare repetat mai ridicat. Cei care au peste 1.000 de prieteni au fost cei care au fost puși de mai multe ori în faţa unor situaţii neplăcute, fiind ameninţaţi, fiindu-le accesat mailul fără aprobarea lor, sau fiind victimele unor pagini web create special pentru a fi ironizaţi. Socializarea online și postarea de informaţii cu caracter personal pe reţelele de socializare atrag după sine și riscul de a permite accesul la informaţii private unor persoane rău-intenţionate. Există un procent mare de persoane care permit accesul la postările lor tuturor celor interesaţi sau unor persoane pe care personal nu le cunosc. Acţiunile din cadrul acestui proiect vor continua în toate centrele de plasament și casele de tip familial din cadrul DGASPC Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Riscurile expunerii tinerilor în mediul online, prezentate în cadrul proiectului ”Educaţie pentru siguranţă în era digitală”.
 Vizualizări articol: 1622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Riscurile expunerii tinerilor în mediul online, prezentate în cadrul proiectului ”Educaţie pentru siguranţă în era digitală”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei