Prima intervenţie de tratament endovascular al anevrismului de aortă abdominală, de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a fost realizată, ieri, de o echipă multidisciplinară. Pacientul a fost un bărbat în vârstă de 60 de ani, cu multiple boli asociate, cu iminenţă de ruptură aortică.
Dr. Mihai Creţeanu Jr. a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că din echipă au făcut parte dr. Igor Nedelciuc, medic primar cardiologie intervenţională, de la clinicile Arcadia Iași, dr. Rolf Dammrau, șeful departamentului de tratament endovascular al aortei, de la Spitalul Clinic Universitar Helios din Wuppertal, Germania, dr. Adrian Mănesc, chirurg vascular la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara, el și dr. Dorin Stănescu, medic anestezist, de la Spitalul de Urgenţă Suceava.
La conferinţa de presă, dr. Dammrau a declarat că în cazul pacientului cu anevrism de aortă, din cauza afecţiunilor asociate, prima recomandare a fost cea de tratament endovascular și nu intervenţia chirurgicală clasică. ”În loc de o incizie abdominală majoră, pacientul are două incizii mici în zona inghinală. Anevrismul a fost eliminat complet din circuit, pacientul se simte bine și în câteva zile va fi externat din spital”, a spus medicul german. El a apreciat profesionalismul medicilor români și s-a declarat „plăcut impresionat de spital și de dotările pe care le aveţi aici, la Suceava”. ”Spitalul este dotat la cel mai înalt nivel, cu toată paleta de opţiuni terapeutice. Sunt onorat de invitaţia de a aduce aici din experienţa mea în tratamentul anevrismului de aortă abdominală și de a contribui la dezvoltarea acestei tehnici aici. Mă simt puţin în inferioritate pentru că sistemul angiografic pe care îl aveţi în acest spital este peste cel pe care îl folosesc eu în Germania”, a spus dr. Dammrau, care a felicitat întreaga echipă care a intervenit la caz. Medicul a spus că va reveni la Suceava ori de câte ori va fi invitat.
„Oameni care sfinţesc locul”
Dr. Rolf Dammrau este specializat în chirurgie cardiovasculară, chirurgie endovasculară, chirurgie aortică, revascularizare arterială completă, chirurgie arterială periferică și by-pass in situ. Face parte din Cardiothoracic Surgery Network, Asociaţia Europeană de Chirurgie Cardio-Toracică și Societatea Germană de Chirurgie Toracică și Cardiovasculară.
Aprecieri pentru spitalul sucevean a avut și prof. dr. Florin Bîrsășteanu, președintele Societăţii de Neuroradiologie și Radiologie Intervenţională din România: „Sunt extrem de plăcut surprins de spital, de managementul local foarte bun, de implicarea consistentă a factorilor locali din administraţie. Am văzut lucruri minunate, ar trebui să fiţi mândri de ce aveţi”. Profesorul a subliniat rezultatele tinerei echipe de la Radiologie intervenţională, ale doctorului Mihai Creţeanu Jr., afirmând că sunt „oameni care chiar sfinţesc locul”.
Despre „impactul fantastic” când a văzut prima dată Spitalul de Urgenţă Suceava a vorbit și dr. Horaţiu Coman, chirurg vascular la o clinică din Bochum, Germania. El a spus că este pentru a șaptea oară la Suceava și va veni ori de câte ori va avea ocazia deoarece are o colaborare foarte bună cu dr. Creţeanu Jr., inclusiv prin telemedicină.
Prezent la conferinţa de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Tiberius Brădăţan, l-a felicitat pe dr. Creţeanu Jr. pentru organizarea primului simpozion regional de tehnici endovasculare la Suceava și pentru intervenţia în premieră pentru tratamentul anevrismului de aortă. Dr. Brădăţan a amintit că spitalul din Suceava a fost primul centru non-universitar care poate interveni în tratamentul prin tromboliză a accidentului vascular cerebral 24 de ore din 24. „Vrem să finanţăm suplimentar acele centre în care se poate interveni 24 de ore din 24. Radiologia intervenţională rezolvă spectaculos probleme medicale”, a spus secretarul de stat Tiberius Brădăţan.
La finalul conferinţei de presă, academicianul Radu Deac a declarat că „centrul medical de la Suceava, cu Spitalul Judeţean de Urgenţă în prim plan, ne-a permis aducerea performanţei medicale de la nivelul Bucureștiului la populaţia din Suceava. Scopul metodelor moderne de tratament este de a servi populaţia”.