Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită în data de 7 aprilie, este „Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste tot”, a informat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dr. Claudiu Cobuz, printr-un comunicat de presă. În acest fel, arată dr. Cobuz, „se subliniază nevoia evidentă ca toţi oamenii, fără nici un fel de discriminare, să beneficieze de serviciile de sănătate”.
„Sistemul românesc de asigurări de sănătate permite acordarea serviciilor medicale de urgenţă tuturor persoanelor, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat, respectiv pachetul minimal de servicii pe fiecare tip de asistenţă medicală”, a afirmat medicul. Pentru a demonstra cele spuse, el a arătat că, în anul 2018, peste 100.000 de persoane neasigurate din judeţul Suceava au beneficiat de servicii medicale de urgenţă decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Calitatea de asigurat, care permite accesarea pachetului de servicii medicale de bază, poate fi obţinută prin plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau prin încadrarea în oricare dintre categoriile de persoane care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei.
Cifrele arată că la sfârșitul lunii martie 2019, în judeţul Suceava, din 501.157 persoane asigurate aflate în evidenţa CAS Suceava, 369.038 persoane sunt asigurate fără plata contribuţiei, ceea ce înseamnă că 73,63% sunt neplătitori de asigurări de sănătate. Categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei sunt: copiii până la vârsta de 18 ani (163.060 de asiguraţi), tinerii cu vârsta 18-26 ani, dacă sunt elevi, studenţi, ucenici (17.270 de asiguraţi), coasiguraţi (soţ, soţie, părinţi fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate – 22.332 de asiguraţi), persoanele cu handicap (4.854 asiguraţi), femei însărcinate sau lăuze (1.018 asiguraţi), persoane incluse în Programe Naţionale de Sănătate (1.222 de asiguraţi), persoanele care beneficiază de indemnizaţie de șomaj (2.969 de asiguraţi) și pensionari (129.333 de asiguraţi).
În anul 2018, CAS Suceava a eliberat 7.380 de carduri europene
Dr. Cobuz a reamintit că persoanele asigurate în România pot beneficia de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia statului respectiv, pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate, eliberat gratuit de CAS Suceava. În anul 2018 au fost eliberate 7.380 de carduri europene, numărul acestora fiind în creștere în fiecare an. Și prin formularul european S2 (E112), eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate, persoanele asigurate pot beneficia de tratament în statele membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care tratamentul respectiv se regăsește printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază și nu li se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea sa în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanelor solicitante și evoluţia probabilă a bolii.
În anul 2018 CAS Suceava a eliberat 18 formulare S2 (E112), prin care pacienţii au efectuat tratament în străinătate, aceștia adresându-se unor unităţi sanitare din Italia, Austria și Germania. Aceste formulare au fost acordate pentru pacienţi cu afecţiuni pediatrice, ortopedice, dermatologice și oncologice și au un cost orientativ de peste 75.000 de euro.
„Modul de furnizare a serviciilor medicale din cadrul sistemului public de asigurări de sănătate din România respectă principiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: <Sănătate pentru toţi!>”.