Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 80 (7081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În aprilie

Bugetul local al Sucevei, aprobat cu voturile a două treimi dintre aleşii locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Local Suceava, întrunit joi dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară, a aprobat  bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2019, în valoare totală de 392,75 milioane de lei.

 

Cea mai întârziată aprobare de buget din ultimii 15 ani

Proiectul de buget întocmit de primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” (PNL, PMP , ALDE) şi 8 „abţineri” (PSD), fără a suferi modificări, în condiţiile în care discuţiile pe marginea acestuia se poartă încă din noiembrie 2018, acum fiind înregistrată cea mai mare întârziere în adoptarea acestui act foarte important pentru buna funcţionare a procesului administrativ. Întârzierea, generată de elaborarea şi adoptarea mult prea amânată a bugetului de stat, are repercusiuni în toate domeniile care ţin de administraţia locală, de la finanţările care se asigură de la bugetul local pentru diverse activităţi (sportive, culturale, religioase etc.) până la organizarea de licitaţii şi demararea de investiţii.

„Este pentru prima dată de când sunt primar când bugetul se aprobă atât de târziu”, a remarcat edilul sucevean, Ion Lungu.

 

Buget al dezvoltării, bazat pe fonduri atrase din mai multe surse

În calitatea sa de ordonator de credite şi iniţiator al proiectului, Ion Lungu a făcut o scurtă prezentare a proiectului de buget, pe capitole, evidenţiind faptul că este un buget al dezvoltării, deoarece 35,27% este destinat proiectelor de dezvoltare a oraşului.

Bugetul general centralizat al municipiului Suceava este de 389.305.117 lei la capitolul venituri şi de 392.750.584 lei la capitolul cheltuieli.

Bugetul local al municipiului Suceava prevede venituri totale de 357.899.477 lei, dar cheltuieli de 360.340.642 lei, încât deficitul de 2.441.165 lei urmează să fie acoperit cu excedentul anului 2018 pentru secţiunea dezvoltare.

„Bugetul consolidat pentru anul 2019 este mai mare cu 21% comparativ cu anul 2018. Este un buget realist şi optimist în acelaşi timp.

Majorarea bugetului vine în primul rând din bugetul la investiţii, din fonduri europene şi nu numai, ţinând cont că avem depuse proiecte europene de peste 52 de milioane de euro. Două dintre acestea, care sunt deja aprobate la licitaţie, sunt de realizare a centrului multifuncţional Arta de la Iţcani şi realizarea grădiniţei din Burdujeni Sat.

Vrem să demarăm procedura pentru 26 de străzi de pământ, să le asfaltăm. Acestea sunt repartizate echitabil, pe toate cartierele – 6 în Burdujeni Sat, 6 în Iţcani, 4 în zona centrală, 5 în zona Tătăraşi, 2 în Lanişte şi 2 în zona Aleea Dumbrăvii.

La aceste străzi se adaugă programul de reparaţii stradale, care are cel mai mare buget de până acum – 30 de milioane de lei, pentru că ne propunem să intervenim pe foarte multe străzi în acest an. Suma totală pentru reparaţii la şcoli este de 18 milioane de lei, adică peste 3,8 milioane de euro”, a explicat primarul Ion Lungu.

Procentual, bugetul Sucevei este repartizat astfel:

1. 20,7% Transporturi – autobuzele electrice care vin, străzile;

2. Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 12,77%;

3. Învăţământ – 12,11%;

4. Cultură, recreere şi religie – 10,63%;

5. Asigurări şi asistenţă socială – 8,76%;

6. Protecţia Mediului – 8,37%;

7. Combustibil şi energie – 7,53%;

8. Autorităţi executive – 7,47%;

9. Ordine publică şi siguranţă naţională – 3,61%;

10. Sănătate – 2,27%;

11. Servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor – 2,06%;

12. Datoria publică – 1,99%.

Pentru acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă s-a alocat 1,42% din buget, iar pentru alte acţiuni economice 0,31%.

„Este un buget bun, echilibrat, care să asigure partea de funcţionare, dar să aibă o componentă importantă pe dezvoltare, repartizată echitabil pe toate cartierele Sucevei.

Cartiere precum Iţcani şi Burdujeni Sat, care au fost defavorizate în anumite perioade, beneficiază acum de atenţie specială. Este un buget optimist, dar şi realist, pentru că sunt multe proiecte care nu depind numai de noi”, a concluzionat edilul sucevean.

Discuţiile pe marginea proiectului de buget au generat şi critici, în special de la reprezentanţii PSD din Consiliul Local, atât la modul general, cât şi concret, pe anumite subpuncte, dovedindu-se în unele situaţii că nu au fost suficient informaţi, fiind necesare lămuriri de la iniţiator, dar au fost făcute şi propuneri concrete, în special de către Doiniţa Cocriş şi Gabriel Buciac.

 

Cele mai importante proiecte din 2019, cu finanţare locală, din credite sau fonduri europene

Principalele investiţii care vor fi finanţate din bugetul propriu de Primăria Suceava, anul acesta, sunt modernizarea Pieţei George Enescu, cu parcare subterană – 3,5 milioane de lei, modernizări stradale -3 milioane lei, parcări de reşedinţă – 2 milioane lei, ruta alternativă Suceava – Botoşani – etapa II – 2 milioane lei, amenajare zonă agrement Tătăraşi – 1,88 milioane lei, instalaţii semaforizare – 1,8 milioane lei şi alimentarea cu căldură a Bazarului – un milion de lei.

Principalele investiţii care vor fi finanţate din credite sunt extinderea reţelei de gaz metan în Burdujeni Sat şi cartierul Tineretului, cu peste 4 milioane de lei; modernizarea Ștrandului Iţcani, cu un necesar de 4 milioane de lei, ruta alternativă Suceava – Botoşani – etapa I – pod peste râul Suceava, cu 3, 5 milioane de lei;  alimentarea cu energie electrică a staţiei de încărcare a autobuzelor electrice - 3,7 milioane de lei, reabilitarea  de puncte termice şi a unor reţele de termoficare - 1,7 milioane de lei, alimentarea cu apă şi canalizare a cartierului Europa – 1,5 milioane de lei, amenajare seră floricolă – 1,5 milioane lei.

Acestora li se adaugă continuarea lucrărilor de construire a unui centru de documentare-informare şi laboratoare la Colegiul Naţional "Petru Rareş" – 1,5 milioane de lei; amenajarea platformei betonate şi a împrejmuirii necesare pentru staţia de încărcare a autobuzelor electrice, din Burdujeni Sat – 2,5 milioane lei; drumuri şi parcări cartier Europa -500.000 lei;  sala de gimnastică de la Colegiul Naţional Spiru Haret – 308.000 lei.

Cele mai importante proiecte cu finanţare din fonduri externe sunt cele de realizare a unui sistem integrat de transport public ecologic – 11,8 milioane lei; Electromobilitate – vehicule electrice – aproape 6 milioane lei; creşterea eficienţei energetice a sediului primăriei – 3,6 milioane lei.

Nu în ultimul rând, cu finanţare guvernamentală, sunt prinse două proiecte ample, unul de reabilitare a sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice aferente PT Gară şi PT ANL Burdujeni – 11,33 milioane de lei, iar celălalt de reabilitare termică a clădirilor de locuit – 4,33 milioane lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul local al Sucevei, aprobat cu voturile a două treimi dintre aleşii locali.
 Vizualizări articol: 1590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Bugetul local al Sucevei, aprobat cu voturile a două treimi dintre aleşii locali3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei