Unul din cei mai mari specialişti din toate timpurile în iudaism, de la Cabală la hasidism, expert în cercetarea comparată a religiilor şi în cultura română, savantul Moshe Idel, va susţine în data de 30 mai a.c., la Muzeul Bucovinei, conferinţa ”Idiş - O lungime de undă specială. Idişul între română şi ebraică”. Profesorul Idel vine la Suceava cu ocazia celei de-a doua ediţii a festivalului „Ziua limbii şi teatrului idiş în România”, la invitaţia directorului muzeului, dr. Emil Ursu.
Moshe Idel s-a născut în 1947, la Târgu Neamţ, şi a emigrat în Israel la 16 ani. Este profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi predă, de asemenea, la Colegiul Academic din Safed.
În anii sabatici a lucrat ca profesor invitat şi cercetător la universităţi şi instituţii precum Universitatea Yale, Universitatea Harvard, Universitatea Princeton, Universitatea California din Los Angeles (UCLA), la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, la Seminarul Teologic Iudaic (JTS) din New York şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. De asemenea, Moshe Idel este preşedintele mai multor comisii academice: cea a Centrului de muzicologie al Universităţii Ebraice, a Centrului de studiu al iudaismului din România şi a Institutului Ben Tzvi. Studiile lui Moshe Idel sunt consacrate istoriei misticii iudaice aşa cum se reflectă ea în Cabala, în hasidism, în magie şi legăturile ei cu ritualul religios şi cu filosofia evreiască. El a studiat evoluţia gândirii mistice evreieşti începând din antichitate şi până în epoca contemporană, dar mai cu seamă cea din secolele XII-XVII. Cărţile şi articolele sale au fost editate şi traduse în numeroase limbi - ebraică, engleză, franceză, cehă, română, italiană, polonă, spaniolă, portugheză, rusă şi catalană. De asemenea, cercetează aspecte ale activităţii şi scrierilor unor autori români ca Mircea Eliade şi Mihail Sebastian. Este Doctor Honoris Causa al universităţilor Yale, Haifa, Cluj-Napoca şi Bucureşti şi al Institutului Spertus din Chicago, membru al Academiei naţionale israeliene de ştiinţe şi al Academiei Americane de ştiinţe iudaice şi multiplu premiat pentru excelenţă în cercetare. În 2009, preşedintele României i-a acordat Ordinul Meritul cultural cu gradul de comandor.
Referitor la prezenţa profesorului Moshe Idel la Suceava, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că „este o bucurie şi o onoare pentru noi, ca profesorul Idel să participe alături de noi la festivalul Ziua limbii şi teatrului idiş”.
A doua ediţie a Zilei limbii şi teatrului idiş, din 29-30 mai, este organizată de Primăria Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Joint Distribution Committee (JDC), alături de comunităţile evreilor din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Instituţia Prefectului judeţului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Fundaţia Caritatea.