În munţii din judeţul Suceava sunt mai multe trasee omologate turistic, o parte dintre acestea în ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, în masivele Călimani, Giumalău, Suhard și Bistriței sunt omologate 17 trasee turistice. În anul 2017 a fost amenajat un traseu special de nordic walking, de aproximativ 2 km, ce parcurge principalele alei ale parcului municipal din Vatra Dornei.
Trebuie spus că o bună parte din cele 17 trasee omologate în cursul anului 2017 au fost amenajate încă dinainte de 1989. Acest lucru a fost posibil începând cu anul 1985, când un grup de iubitori ai muntelui, fondatori ai clubului de munte dornean Gențiana, formația Salvamont Vatra Dornei, a organizat activitatea de salvare montană în Bazinul Dornelor cu sprijinul financiar al Consiliului Orășenesc Vatra Dornei.
Actualul Serviciu Public Salvamont Vatra Dornei a luat fiinţă în 1998, iar ca surse de finanţare sunt bugetul local şi taxa de 5 lei/persoană percepută turiştilor care frecventează staţiunea.
În afara competiţiilor de iarnă şi de vară care au loc, începând cu anul 2015 s-a demarat programul VATRA DORNEI PURE OUTDOOR, un program unic la nivel național de promovare a turismului activ. Acest program se derulează în fiecare an în perioada 20 iunie – 10 septembrie. Prin acest program turiștii din Țara Dornelor beneficiază cu titlu gratuit de următoarele activități: marți - însoțire și ghidaj montan pe un traseu din Țara Dornelor; miercuri – în parcul municipal din Vatra Dornei a fost amenajat un traseu de 2 km de nordic walking și s-au achiziționat 10 seturi de bețe de nordic walking. Pe parcursul a 4 - 5 ore turiștii beneficiază de instructaj și inițiere în acest tip de mișcare. Serviciul Salvamont Vatra Dornei beneficiază de instructori atestați de nordic walking; joi – escaladă gratuită pe un panou artificial din centrul stațiunii.
În acest moment, Serviciul Salvamont Vatra Dornei dispune de 13 salvatori montani și 5 aspiranți, din care doi paramedici și doi asistenți medicali.
„Nu uitați: Salvamont România, prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor, sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale”, a menţionat Petru Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.