Activitatea a şapte şcoli din judeţul Suceava va fi verificată, până la finele acestui an şcolar, de inspectori din cadrul Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit planului de control întocmit de instituţie.
Pe lista celor de la ARACIP sunt atât şcoli din mediul rural, cât şi din mediul urban, care nu au mai fost până în prezent evaluate de inspectorii Agenţiei: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei, Şcoala Gimnazială "Iorgu G. Toma" Vama, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială Vereşti, Şcoala Gimnazială Corocăieşti, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Jos - Remezău, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vicovu de Sus.
„Sunt şcoli care prin efectul prevederilor art. 40 din OUG nr. 75/2005, aprobată prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare, au fost considerate acreditate şi care nu au trecut niciodată printr-un proces de autorizare/acreditare”, informează ARACIP.
Potrivit metodologiei, o dată la cinci ani, fiecare unitate de învăţământ trebuie să primească vizita unei comisii ARACIP. Cu toate acestea, nici una dintre şcolile nominalizate pentru verificări nu a solicitat, de când s-a înfiinţat organismului de control, vizita evaluatorilor.
În total, 300 de şcoli din ţară care nu au fost verificate până în prezent vor fi evaluate până la finele acestui an.
Ce verifică ARACIP
În agenda vizitelor evaluatorilor sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, verificarea actelor instituţiei, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor. Se mai urmăresc aspecte precum dotările cabinetului medical, consilierea şcolară, biblioteca, comisiile din şcoli, activitatea consilierului educativ etc. Studierea documentelor şcolare este un punct foarte important din agenda ARACIP, şcolile trebuind să prezinte, printre altele, autorizaţia sanitară de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică şi autorizaţia de funcţionare emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Echipele de control vor întocmi, la final, rapoarte cu privire la cele evaluate. Finalitatea acestor verificări este obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate al acestor unităţi, valabil cinci ani.
Reprezentanţii ARACIP menţionează că scopul acestor verificări nu este de a identifica vinovaţi sau hibe ale unităţilor, ci de a îmbunătăţi şi remedia problemele.