Marţi, 2 aprilie, în zona centrală a municipiului Fălticeni s-a desfăşurat Marşul pentru Conştientizarea Autismului. Marşul a pornit de la Grădiniţa Specială Fălticeni, spre Piaţa „Nada Florilor”, după care participanţii s-au oprit în faţa Primăriei Fălticeni.
Pe platoul din faţa sediului administraţiei locale, copiii de la Grădiniţa Specială Fălticeni, împreună cu părinţi, susţinători, elevi şi cadre didactice voluntare, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, şcolile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu”, „Vasile Ciurea”, grădiniţele cu program prelungit „Pinocchio” şi „Licurici” şi membri ai Fundaţiei FARA au desenat cu cretă colorată, s-au jucat. Pentru a atrage atenţia asupra nevoilor persoanelor cu autism, voluntarii şi copiii care au această tulburare au împărţit fundiţe albastre, baloane şi pălmuţe albastre. Împreună cu primarul Cătălin Coman câţiva copii au înălţat spre cer baloane cu heliu.
Mariana Amariei, coordonator al Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară bazată pe voluntariat, ne-a spus: „Această activitate este una amplă pentru a conştientiza că există la nivelul întregii comunităţi persoane cu autism. În cazul în care nu se descoperă această afecţiune la timp, şansele de recuperare sunt mici. Autismul este o boală psihică. Să nu confundăm autismul cu bolile de auz, cum fac unele persoane. Autismul este o boală a creierului, care necesită un program specializat. Recuperarea unei persoane cu autism presupune terapii specifice, care nu se pot face fără specialişti bine pregătiţi. La noi, la Grădiniţa Specială Fălticeni, copiii cu autism au programe speciale, drept pentru care invităm toţi părinţii care au copii cu acest diagnostic la noi pentru a vizita grădiniţa, pentru a observa lecţiile care se fac cu aceşti copii şi pentru a reuşi să îi integreze ulterior, după un program de preşcolaritate adaptat nevoilor fiecărui copil în parte, în comunitate.
Partenerii activităţii de astăzi sunt cele trei colegii din municipiul Fălticeni, cele patru şcoli gimnaziale, dar şi grădiniţele. Dorim să facem o gamă variată de activităţi, copiii voluntari sunt implicaţi în acestea, vin la grădiniţă şi împreună cu copiii cu deficienţe organizează jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere. Aceasta este o parte importantă din dezvoltarea copilului, una naturală. Copilul se bucură atunci când se joacă alături de ceilalţi copii şi aceste activităţi comune sunt o completare a muncii noastre cu aceşti copii cu autism sau alte dizabilităţi.”
După popasul din faţa primăriei, copiii cu deficienţe, împreună cu voluntarii, cadrele didactice şi supraveghetorii, au mers pe Stadionul “Tineretului”, unde au participat la jocuri de mişcare.
În a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi aproximativ 20.000 de copii cu autism, iar unul din 120 de copii din țara noastră este diagnosticat cu autism, în timp ce la nivel european, unul din 67.