Deputatul USR din Diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, a adus în atenţia deputaţilor „situaţia absurdă” şi eminamente contrară oricărui principiu ecologic şi turistic, legată de construcţia unei gropi de gunoi în pasul Mestecăniş. De asemenea, deputatul USR le-a cerut colegilor parlamentari sprijinul pentru oprirea definitivă a proiectului şi refacerea vegetaţiei afectate de lucrările derulate sub comanda Consiliului Judeţean Suceava.
Daniel Popescu a precizat că această intervenţie se înscrie în contextul demersului CJ Suceava de a construi o uriaşă groapă de gunoi în vârful pasului Mestecăniş, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina şi din întreaga ţară. El a arătat că lucrările pentru construirea gropii de gunoi, care a fost finalizată, au început acum mai bine de cinci ani, iar de atunci o întreagă suprafaţă de teren a fost decopertată. Deputatul USR a amintit că investiţia a fost de şapte milioane de euro, din fonduri europene.
„Localnicii au susţinut încă de la început că această groapă de gunoi le va afecta gospodăriile şi va distruge orice şansă de a-şi câştiga traiul din turism. Din acest motiv au formulat o petiţie pe lângă Tribunalul Suceava privind anularea acestui proiect dezastruos pentru protecţia mediului şi pentru turism. Tribunalul Suceava le-a dat câştig de cauză şi a dispus suspendarea autorizaţiei de construire pentru depozitul de deşeuri, dar decizia nu este una definitivă”, a spus Daniel Popescu, care a adăugat că în paralel, de la începutul anului 2018, în legătură cu acest proiect a fost deschis un dosar penal pentru mai multe infracţiuni, iar procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se ocupă de dosar, au audiat deja mai multe persoane, fiind acuzate şi mai multe instituţii.
În acest context, deputatul USR a declarat că susţine întru totul demersurile localnicilor, decizia Tribunalului Suceava şi ancheta DNA Suceava şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca pasul Mestecăniş să redevină ceea ce a fost înainte de demararea proiectului. El consideră că pe lângă afectarea directă a localnicilor, întreg mediul înconjurător ar avea de suferit odată cu instalarea depozitului de gunoi, peisaje unice vor fi cu totul compromise, vegetaţia va fi distrusă, animalele sălbatice sunt puse în pericol. „Mă şochează de-a dreptul acest demers al Consiliului Judeţean Suceava, care ignoră orice logică elementară în materie de turism, ecologie, protecţie a mediului şi branding de ţară. Am călătorit mult şi am locuit în diaspora mai bine de zece ani. Dar nicăieri în lumea nu mi-a fost dat să văd aşa ceva: distrugerea golănească a mediului înconjurător prin gropi de gunoi cocoţate la altitudini de 1.000 de metri. Ceea ce e şi mai trist e că această aberaţie a fost finanţată din fonduri europene”, a declarat Daniel Popescu. În intervenţia sa de la tribuna Parlamentului, deputatul USR a susţinut în mod ferm în faţa colegilor parlamentari cauza anulării definitive a proiectului, refacerea vegetaţiei afectate de lucrările de amenajare a gropii şi tragerea la răspundere a celor care vor fi găsiţi responsabili de acest proiect aberant.