Pompierii militari suceveni au intervenit, în interval de 24 de ore, de duminică dimineaţă şi până luni dimineaţă, pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată, care au afectat o suprafaţă de peste 16 hectare. Pompierii militari suceveni, sprijiniţi de serviciile voluntare, au intervenit în localităţile Straja, Iacobeşti, Arbore, Horodnic de Jos şi Cajvana.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a transmis că la Straja au ars vegetaţie uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă de 3,5 hectare, fiind pus în pericol fondul forestier aflat în apropiere.
În localitatea Iacobeşti, comuna Grăniceşti, a ars vegetaţia uscată de pe aproximativ 20 de morminte din cimitirul satului, pe o suprafaţă de 5.000 mp, iar în comuna Arbore, au ars aproximativ 2.500 mp de vegetaţie uscată.
Suprafeţele cele mai mari, afectate de incendiile de vegetaţie uscată, au fost în localităţile Horodnic de Jos (5 ha) şi Cajvana (7 ha). Acestea au fost lichidate înainte ca flăcările să se propage la vecinătăţi.
Pompierii atrag atenţia că incendierile de vegetaţie pot duce la incendii de mari proporţii, cu pagube mari, şi chiar la tragedii, cum s-a întâmplat în fiecare an în judeţul nostru.
Pompierii au avut de intervenit şi la 15 incendii de acest gen, în 12 ore, un adevărat record stabilit în data de 8 martie.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Pompierii au dat mult mai multe amenzi faţă de anii anteriori şi în cuantum maxim pentru cei care au provocat incendii.