Coşmarul şoferilor care circulau pe şoseaua de centură a Sucevei, care traversează comuna Şcheia, a luat sfârşit. Firmele care au câştigat licitaţia pentru modernizarea drumului comunal 74, Euro Est şi Florconstruct, au turnat un strat de asfalt pe cea mai afectată porţiune de carosabil, cea care coboară dinspre centrul comunei Şcheia spre Luk Oil. Practic, este vorba de porţiunea de drum care a fost decapată la finalul anului trecut şi care nu a mai putut fi asfaltată ca urmare a sosirii anotimpului rece.
DC 74 este un drum extrem de important, şi asta pentru că face legătura între drumul european 85, care vine dinspre Siret, şi drumul naţional 17, care merge din Suceava spre Gura Humorului. Pe acest tronson de drum valorile de trafic sunt extrem de ridicate, iar în 24 de ore circulă chiar şi câte 16.000 de autovehicule, cu tonaje şi de zeci de tone.
Din acest motiv, drumul trebuie întreţinut permanent, dar reprezentanţii Primăriei Şcheia cred că ar fi nevoie şi de implicarea autorităţilor judeţene şi naţionale.
„Un drum atât de important, care este practic şoseaua de centură a municipiului Suceava, se află în administrarea Primăriei Şcheia, iar orice investiţie care se face aici este exclusiv din bugetul local. Cred că această optică ar trebui să se schimbe pentru că o comună nu poate fi responsabilă pentru traficul unui municipiu”, a precizat Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia.
Două proiecte în valoare de 8 milioane de lei vor demara în perioada imediat următoare
Această asfaltare a porţiunii decapate la finele anului trecut este doar o primă fază a unor lucrări mult mai ample la care va fi supus DC 74, şi nu numai. Acest drum face parte dintr-un proiect care vizează asfaltarea a 8 km de drumuri în Şcheia, dar şi realizarea de şanţuri şi trotuare. Este o investiţie în valoare de 5 milioane de lei, bani care provin integral din bugetul local al comunei Şcheia.
Un al doilea proiect care va demara zilele următoare este legat de preluarea apelor pluviale, trotuare şi apărări de maluri pe tronsonul drumului judeţean 178A, dintre Şcheia şi Mihoveni. Se va interveni şi se vor executa lucrări pe o distanţă de 5 km, iar suma care va fi cheltuită este de circa 3 milioane de lei.
Primarul Vasile Andriciuc a dorit să aducă o serie de lămuriri şi vizavi de criticile legate de tăierea unor arbori.
„Operaţiunea de toaletare şi tăiere a unor arbori are la bază doar raţiuni de ordin practic. Mai exact, vegetaţia existentă nu asigură siguranţă în circulaţia rutieră şi pietonală. În plus, arborii care au o vechime de zeci de ani pun în pericol iluminatul public şi casnic. În aceste condiţii este absolut obligatoriu să facem ordine pe marginea drumurilor pentru a nu fi puşi în faţa unor situaţii nedorite”, a mai arătat Vasile Andriciuc.