Extinderea blocului operator al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin supraînălţarea corpului D al spitalului, amenajarea pistei de aterizare pentru elicoptere pe corpul principal de clădire şi secţia pentru arşi au fost votate, ieri, în unanimitate, de consilierii judeţeni.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a explicat că actualele săli de operaţii - nouă plus cele cu specific ORL, oftalmologie şi obstetrică-ginecologie - nu mai fac faţă numărului mare de intervenţii chirurgicale efectuate în spital. De aceea vor fi construite încă patru săli pentru neurochirurgie, ortopedie şi chirurgie infantilă, valoarea totală a investiţiei cu TVA fiind de 29,6 milioane de lei. Din această sumă, 18,2 milioane de lei înseamnă construcţii-montaj, iar restul, dotări. Investiţia ar urma să fie realizată în 18 luni.
Construcţia pistei pentru elicoptere este estimată la un cost de 6,5 milioane de lei (cu TVA) şi cuprinde construirea unui heliport în terasă, accesibilizarea spaţiului destinat serviciilor şi a căilor de acces, cu intervenţii asupra sistemului constructiv al clădirii, amenajarea zonei de realizare a heliportului pe structură metalică, realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente până la nivelul heliportului pentru legătura cu diferite niveluri ale clădirii existente şi închiderea pergolelor pe aripa de clădire unde se amenajează heliportul.
Heliportul va fi echipat cu o pasarelă pentru evacuarea către casa liftului, o ieşire pentru evacuarea de urgenţă, plasă de siguranţă montată perimetral, instalaţii de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale şi rezervor de apă pentru incendii.
Ambele investiţii sunt finanţate din bugetul judeţean şi din fondurile proprii ale spitalului.
În ceea ce priveşte secţia pentru arşi, spitalul a realizat studiul care arată necesitatea investiţiei şi a depus fişa de finanţare la Ministerul Sănătăţii. Potrivit lui Flutur, este vorba despre o secţie cu 14 paturi şi trei saloane pentru mari arşi. „Noi punem 10% şi aşteptăm răspunsul Ministerului Sănătăţii. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava merită şi Ministerul Sănătăţii a procedat aşa şi în anii trecuţi. A dat bani când a văzut că şi noi finanţăm”, a afirmat Gheorghe Flutur. Valoarea investiţiei este de 4,6 milioane de euro, prea mare pentru a fi acoperită doar de spital şi Consiliul Judeţean, pe lângă investiţiile deja începute sau în curs de implementare.