Medicii care lucrează la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava vor avea posibilitatea de a încasa legal bani de la pacienți pentru consultații, tratament și intervenții chirurgicale, odată cu darea în folosință a noului ambulatoriu. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că se lucrează la crearea cadrului legal pentru închirierea de către doctori a cabinetelor din ambulatoriu pentru ca după programul la spital să poată acorda aici și servicii medicale contra cost, în regim privat. Tarifele pentru închiriere ar urma să fie stabilite de Consiliul Județean, unitatea tutelară a spitalului. Rîmbu a declarat că în acest sistem medicii ar putea folosi inclusiv sălile de operație, mai ales după ce blocul operator se va extinde cu încă patru săli.
Astfel, medicii vor putea folosi dotarea spitalului public pentru a trata și pacienții care optează pentru servicii medicale contra cost, în cadrul unui program bine stabilit și fără a aduce atingere intereselor pacienților cu asigurare medicală în sistemul național de stat.
Altfel spus, din toamnă, după program medicii spitalului nu vor mai fi nevoiți să alerge pe la clinici private sau pe la cabinete dacă vor să câștige bani în plus, ci vor putea face acest lucru chiar în spital.
Construcția noului ambulatoriu a ajuns la ultimul nivel și va fi finalizată până la sfârșitul lunii aprilie. Până în septembrie, când este termenul de dare în folosință, se vor face amenajările interioare și dotările.
La ultimul nivel se vor amenaja o sală de conferințe și un bufet, unde personalul spitalului și vizitatorii pacienților vor putea lua masa peste zi. De asemenea, vor fi amenajate circa 50 de locuri de parcare. Rîmbu a subliniat că finanțarea construcției, de 24,5 milioane de lei, este cu fonduri europene, din care 6,2 milioane de lei au fost deja decontate. Aparatura și echipamentele medicale vor fi cumpărate cu bani din bugetul Consiliului Județean și din fondurile proprii ale spitalului.
În ceea ce privește extinderea blocului operator, aceasta se va realiza prin supraînălțarea corpului D al spitalului. Valoarea totală a investiției cu TVA este de 29,6 milioane de lei, din care construcții-montaj 18,2 milioane de lei, și ar urma să fie realizată în 18 luni. Anul trecut, la spital s-au efectuat peste 15.000 de intervenții chirurgicale.