Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 70 (7071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Top negru

Regiunea Nord-Est, pe un nedorit loc I la decese din cauza tuberculozei şi România, fruntaşă la incidenţa TBC în UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decesele din cauza tuberculozei plasează Regiunea Nord -Est, din care fac parte judeţele Suceava, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Vaslui, pe un nedorit loc întâi, conform unei situaţii transmise de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Dacă în anul 2008, zona de nord a ţării se afla, din acest punct de vedere, pe locul trei, după Sud Muntenia şi Sud -Est, cu 245 de decese din cauza TBC, faţă de 291, respectiv 252, în anul 2009 a urcat pe locul II, iar din 2010, pe locul I, pe care l-a menţinut până acum, cu excepţia anului 2014, când a fost din nou după Sud Muntenia.

De altfel, în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, România este pe locul I, conform https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/ecdc-tuberculosis-surveillance-monitoring-Europe-2018-19mar2018.pdf.

Chiar dacă numărul de cazuri noi de TBC este în scădere, conform directorului executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, acesta se menţine la peste 300 de cazuri, inclusiv în anul 2018.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, celebrată în fiecare an la 24 martie, DSP Suceava organizează, marţi, 26 martie a.c., la sediul instituţiei, un atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, cu tema – ”Tuberculoza se vindecă”. Prelegerile  vor fi susţinute de dr. Mirela Grămadă, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei şi dr.Roxana Filip, doctor în ştiinţe medicale, medic laborator clinic la laboratorul BK din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi coordonatorul Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei din cadrul DSP Suceava.

Şeful DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a subliniat că tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică mondială, producând moartea a milioane de oameni anual. În acelaşi timp,

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 54 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnosticul şi tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017.

 

Numărul de bărbaţi cu TBC este mai mult decât dublu faţă de cel al femeilor

În 2017, 10 milioane de persoane aveau tuberculoză, dintre care 1,6 milioane au decedat prin această boală. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 230.000 au murit din cauza TBC.

Conform  raportului "Supravegherea şi monitorizarea tuberculozei în Europa",2018, elaborat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi OMS-Europa, în 2016, cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cazuri incidente de TB au fost: Rusia, Ucraina, Uzbekistan, România şi Kazakhstan.

În România, la sfârşitul anului 2017, erau în evidenţă 14.000 cazuri noi, din care 4.600 la femei şi 9.400 la bărbaţi. La copiii cu vârste de până la 4 ani s-au înregistrat 280 cazuri la fete şi 320 la băieţi. S-au înregistrat 927 decese, 741 bărbaţi şi 186 femei.

În 2017, conform buletinului informativ al Institutului Naţional de Sănătate Publică, cele mai multe decese au fost înregistrate în regiunea Nord-Est, respectiv 181 decese, reprezentând 0,41% din totalul deceselor.

„Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020 şi este realizată prin Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei”, a precizat dr. Grădinaru. În acest sens, autorităţile sanitare derulează sistematic campanii pentru creşterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la problema tuberculozei în rândul populaţiei şi în rândul persoanelor cu co-infecţie HIV/TB. Au loc întâlniri de lucru, acţiuni de informare şi educare cu elevii, distribuiri de pliante şi postere prin intermediul asistenţilor medicali comunitari, mediatorilor  sanitari, asistenţilor medicali din cabinetele de medicină şcolară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regiunea Nord-Est, pe un nedorit loc I la decese din cauza tuberculozei şi România, fruntaşă la incidenţa TBC în UE.
 Vizualizări articol: 1351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Regiunea Nord-Est, pe un nedorit loc I la decese din cauza tuberculozei şi România, fruntaşă la incidenţa TBC în UE5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei