Un raport prezentat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava în Colegiul Prefectural arată că, în primul semestru al anului şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Suceava au fost sesizate 25 de infracţiuni în şcoli, mai multe de jumătate fiind fapte din sfera loviri şi alte violenţe. Numărul de infracţiuni sesizate este mai scăzut cu 9 fapte faţă de primul semestru al anului şcolar precedent.
Poliţiştii au subliniat că majoritatea infracţiunilor au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ (17 infracţiuni), zone unde forţele de ordine - poliţie, jandarmi, poliţie locală nu pot monitoriza, interveni şi preveni incidentele.
Surprinzător poate, majoritatea faptelor, 19 din 25, au fost comise în şcoli din mediul urban.
La comiterea acestor infracţiuni au participat ca autori 23 de elevi, dar şi un cadru didactic şi un aparţinător, iar în ceea ce priveşte victimele este vorba doar de elevi.
După cum am amintit, cele mai multe infracţiuni sesizate sunt lovirile (17), urmate de şase infracţiuni de vătămare corporală, una de furt şi una de ameninţare. De remarcat ca aspect pozitiv că nu se poate vorbi de nici o infracţiune de mare violenţă sau de infracţiuni privind viaţa sexuală.
Paza umană, o raritate în şcoli. Doar 45% dintre şcoli au camere video
În legătură directă cu problemele pe latura infracţională, IPJ Suceava a prezentat şi o situaţie a măsurilor de securitate luate de fiecare şcoală în parte. Premergător începerii anului şcolar 2018-2019, dar şi pe parcursul semestrului I al anului şcolar, au fost efectuate evaluări ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din punct de vedere al asigurării cu pază şi elemente de protecţie, conform prevederilor Legii nr.333/2003
Printre concluziile care se desprind este că doar 26 de şcoli sunt asigurate cu pază umană, ceea ce înseamnă 3,44% din totalul unităţilor de învăţământ.
Un număr de 399 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, ceea ce înseamnă aproape 45% din total.
S-a mai stabilit că 11 unităţi de învăţământ preuniversitar nu au gard împrejmuitor, din care şase grădiniţe, patru şcoli şi un liceu.
La începutul anului şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Suceava existau 754 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 730 sunt de stat şi 24 sunt private, 210 sunt situate în mediul urban şi 544 în mediul rural.
Din total, 386 sunt grădiniţe, 312 sunt şcoli generale, iar 56 sunt colegii, licee, şcoli profesionale sau şcoli postliceale.
Poliţiştii au prezentat o serie de acţiuni de prevenire pe care le-au implementat în şcoli, pe tema delicvenţei juvenile ori a prevenirii accidentelor cu implicarea elevilor sau a cadrelor didactice.