Studenţii din anul II de la programul de studii Poliţie Locală din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) se pregătesc să-şi înceapă cariera. Programul de studii Poliţie Locală a fost aprobat din toamna anului 2017, înregistrând un număr mare de cereri de înscriere din partea tinerilor atraşi de posibilitatea unei cariere în domeniu.
Miercuri, 20 martie, studenţii din anul II au păşit pragul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, sub îndrumarea lect. univ. dr. Cristian Cucoreanu - profesor asociat al USV în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Gazdele studenţilor au fost: comisar-şef Adrian Buga - comandantul IPJ Suceava, respectiv comisar-şef Ionuţ Epureanu - purtător de cuvânt.
Vizita studenţilor în cadrul IPJ Suceava a fost un prilej inedit pentru a intra în contact cu un personal calificatîn prezervarea ordinii de drept, precum şi în prevenirea pericolului antisocial. Poliţiştii le-au prezentat studenţilor principalele structuri de specialitate, atenţia acestora fiind captată de Serviciul Criminalistic şi Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS). Studenţii nu au fost deloc reticenţi în a adresa întrebări personalului, interacţionând cu gazdele lor, care au fost plăcut impresionate de curiozitatea tinerilor. Inspector principal Andrei Ceobanu le-a prezentat studenţilor modalităţile de cercetare a câmpului infracţional şi principalele atribuţii pe care le are un poliţist ajuns primul la faţa locului, imediat după momentul săvârşirii unei fapte penale.
Reprezentanţii IPJ i-au încurajat pe studenţi să nu renunţe la idealul lor de a deveni poliţişti, aceştia din urmă susţinând că ţelul lor este de a schimba percepţia societăţii asupra serviciului de poliţie şi de a revoluţiona imaginea poliţistului din prezent.
„Activitatea desfăşurată de grupul de studenţi la IPJ Suceava le-a dovedit acestora că nu e de ajuns să ştii, trebuie să şi aplici; nu e destul să vrei, trebuie să şi faci, pentru că în acest mod pot rezolva <ecuaţia cetăţeanului>: să-i respecţi drepturile şi să-i rezolvi problema”, a transmis USV.