Poliţiştii au organizat în ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava, dar şi din judeţ, acţiuni de control axate pe depistarea celor care nu folosesc centurile de siguranţă în autovehicule ori vorbesc la telefon în timp ce conduc. În urma verificării a peste 1.500 de maşini şi conducători auto au fost aplicate 327 de amenzi, din care 46 pentru utilizarea telefonului mobil şi 281 pentru nerespectarea legislaţiei privind portul centurii de siguranţă.
„Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Două treimi dintre persoanele decedate în accidente rutiere în 2016 nu purtau centura de siguranţă”, a declarat comisarul-şef Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţene. El a precizat că la acţiune au participat şi poliţişti de prevenire, care au încercat să-i facă pe suceveni să conştientizeze importanţa folosirii centurii de siguranţă.
Conform studiilor de specialitate, în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kilograme acţionează o forţă de circa 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.
Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.
Lipsa centurii de siguranţă se sancţionează cu amendă şi cu două puncte de penalizare în cazul conducătorilor auto. Lipsa centurii se sancţionează cu 2-3 puncte de amendă. Cum punctul de amendă este de 145 de lei, rezultă că sancţiunea minimă este de 290 de lei.