Elevii din clasele primare, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, vor avea posibilitatea de a studia mai multe instrumente muzicale pe parcursul anilor de studiu datorită unor schimbări pe care instituţia le va implementa din anul şcolar viitor.
Astfel, încă din clasa a III-a, elevii vor putea studia instrumente de suflat (flaut, oboi, clarinet, trompetă, fagot, corn), mai devreme cu doi ani decât generaţiile precedente, care le-au studiat abia începând din clasa a V-a.
O nouă schimbare vizează introducerea în orarul clasei I, pe lângă vioară şi pian, a instrumentelor cu coarde (violă, violoncel sau chitară).
Potrivit prof. Mariana Străchinescu, de la Colegiul de Artă, „din toamna acestuia an, la specializarea muzică se studiază pianul din clasa I, vioara, viola, violoncelul sau chitara (2 ore/săptămână), iar din clasa a III-a pot opta şi pentru instrumente de suflat (flaut, oboi, clarinet, trompetă, fagot, corn). Sunt schimbări care îi permit copilului să concureze la nivel înalt, să facă performanţă mult mai devreme. Sunt reglementări care deja există la colegii renumite de artă din ţară”.
Aceasta a mai menţionat că din toamna anului viitor, la Colegiul de Artă Suceava vor funcţiona două clase pregătitoare, respectiv 50 de locuri.
Părinţii care vor să-şi îndrume copiii către această instituţie o pot face în cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar, care va debuta pe 2 aprilie.
„Îndrumaţi de profesori de specialitate, de la o vârstă fragedă şi dezvoltându-se într-un mediu artistic, elevii pot deprinde abilităţi deosebite. Părinţii trebuie să ştie că studierea artelor plastice şi a muzicii îi sensibilizează pe copii, le dezvoltă anumite capacităţi şi deprinderi. Celelalte discipline se studiază după un orar normal, la fel ca în învăţământul de masă”, a mai declarat prof. Mariana Străchinescu.
Înscrieri în etapa a II-a, din aprilie
Despre etapa a doua de înscriere în învăţământul primar părinţii trebuie să ştie că în perioada 2-8 aprilie pot depunecererea-tip la secretariatul unităţii de învăţământ.
Sunt vizaţi copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în etapa anterioară, care nu au participat la prima etapă sau care au fost înscrişi la o unitate care nu era şcoala de circumscripţie, dar nu au prins loc. Procesarea, la nivelul unităţii de învăţământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi, în limita locurilor disponibile, este prevăzută între 8 şi 10 aprilie.
Pe 11 aprilie se vor afişa listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
„La finalul clasei pregătitoare elevii vor da un test aptitudinal în urma căruia vor alege specializarea muzică sau arte plastice. În cazul în care elevii nu au aptitudini artistice, vor fi îndrumaţi către şcoli de masă”, a mai completat înv. Străchinescu. Aceasta a mai completat că la liceul de artă sucevean „cheia cultivării copiilor talentaţi este respectul – respectul pentru unicitatea lor, pentru opinii şi idei, respect pentru visurile lor. Copiii talentaţi au nevoie să resimtă că unicitatea lor este apreciată şi susţinută”.