Vernisajul expoziţiei ,,Personaje legendare şi scene de istorie prin ochi de copil”, organizat în cadrul Concursului Naţional de creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat”, ediţia a XIV-a, etapa judeţeană, va avea loc astăzi, 22 martie, la ora 12.30, în sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului Bucovinei. Concursul a fost iniţiat de către inspector pentru educaţie timpurie, profesor Daniela Răileanu.
Manifestarea cultural artistică se derulează, anual, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Suceava, Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ştefan cel Mare" Suceava. Competiţia este organizată de cadrele didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti şi se adresează tuturor cadrelor didactice şi preşcolarilor din grădiniţele din judeţul Suceava şi din ţară.
Premierea celor mici
Expoziţia cuprinde 531 de lucrări ale preşcolarilor cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani, din grupele mică, mijlocie şi mare, din judeţul Suceava. Lucrările sunt structurate în patru secţiuni: desen/pictură - 302 lucrări, grafică - 65 de lucrări, modelaj - 116 lucrări, mozaic - 48 de lucrări. Juriul a acordat 467 de premii şi 64 de menţiuni, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă. Premiile acordate sunt: 229 de premii I, 126 de premii II, 107 premii III.
Prof. Maria Matei, director GPP ,,Gulliver”, membru al echipei de organizare, ne-a spus că tema anuală a manifestării cultural-artistice ,,Penelul fermecat” a motivat preşcolarii şi cadrele didactice îndrumătoare să proiecteze şi să desfăşoare activităţi specifice, în vederea accesibilizării cunoştinţelor referitoare la trecutul istoric local şi naţional, al îmbogăţirii reprezentărilor copiilor despre personajele legendare din istoria Moldovei şi a României, precum: vizite la Muzeul Bucovinei şi Cetatea de Scaun, întâlniri cu profesori de istorie, vizite şi întâlniri la/cu bunici, veterani de război, povestiri istorice, vizionări de filme didactice, citiri de imagini. „Aceste demersuri au fost succedate de activităţi artistico-plastice în care preşcolarii au reprezentat potrivit propriilor percepţii şi potenţialului artistic personal, figuri legendare şi evenimente din istoria şi tradiţia românească”, a completat Maria Matei.
Vizionarea expoziţiei, 22 martie - 29 aprilie
Lucrările copiilor, au completat organizatorii, nu relevă doar reprezentarea într-un limbaj plastic a personajelor şi eroilor din trecutul istoric al poporului român, ci transmit viziunea personală asupra elementelor care compun noţiuni ca: ţară, evenimente istorice, personalităţi istorice şi rolul acestora, idealuri şi calităţi morale ale strămoşilor, făcători de trecut şi prezent al poporului român. Pentru a vă convinge că preşcolarii au ilustrat plastic percepţia personală asupra personajelor marcante din istoria locală şi naţională, concomitent cu experienţa unor trăiri emoţionale intense în momentele în care au conceput şi realizat lucrările, sunteţi invitaţi la festivitatea de premiere a celor mai bune exponate, care se va realiza în mod festiv, în prezenţa micilor „pictori”, împreună cu părinţii şi cadrele didactice îndrumătoare, în sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului Bucovinei, pentru a oferi tuturor un prilej de bucurie însufleţit de zâmbetele sincere şi inocente ale câştigătorilor. Expoziţia poate fi vizionată în perioada 22 martie - 29 aprilie, la Muzeul Bucovinei.