Colegiul „Andronic Motrescu” din municipiul Rădăuţi a inaugurat, recent, un atelier de creaţie populară care face parte din proiectul privind învăţământul secundar ROSE intitulat „Campioni în educaţie! EduCAM”, proiect care se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, categoria grant mare. Atelierul, realizat sub îndrumarea profesoarei Silvia Drîmbă, cuprinde piese de mobilier, cusături, covoare, diverse obiecte specifice universului rural şi recompune cu fidelitate interiorul unei odăi dintr-o casă ţărănească, totul cu un scop bine definit, găzduirea activităţilor cercului de creaţie populară, cerc alcătuit din 30 de elevi din rândul celor selectaţi pentru Proiectul Privind Învăţământul Secundar (ROSE), schema de granturi pentru licee.
Obiectivul general al proiectului prevede îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale elevilor din ciclul liceal în vederea scăderii ratei de abandon şcolar şi creşterii procentului de promovabilitate la examenele de bacalaureat şi competenţe profesionale. Coordonatorul de grant, profesorul Nicoleta Adriana Schipor, a afirmat că în cadrul proiectului se vor desfăşura programe de remediere şcolară la disciplinele limba şi literatura română, matematică, istorie, geografie, biologie, chimie, tehnologii, stagiu de pregătire teoretică şi practică în specializarea veterinară, activităţi de îndrumare şi orientare în carieră, precum şi programe de consiliere a elevilor cu risc de abandon crescut.
Implicarea în activităţi atractive oferă elevilor motivaţia de a-şi continua studiile
La capitolul activităţi extracurriculare sunt programate excursii de documentare, vizite de studiu, activităţi de creaţie populară, dansuri populare, cerc de lectură, acţiuni de ecologizare şi de promovare a imaginii şi creşterea prestigiului şcolii, cât şi activităţi de modernizare a spaţiilor de şcolarizare.
La rândul său, directorul unităţii de învăţământ, profesorul Florin Drîmbă, a declarat: „Atelierul de creaţie populară se încadrează în cea de-a doua categorie de activităţi ROSE - activităţile extracurriculare. Implicarea în diverse activităţi atractive oferă elevilor motivaţia de a-şi continua studiile, dându-le totodată prilejul de a reînvia tradiţiile locale, ca încondeiatul ouălor, realizarea de cusături, ţesături şi diverse obiecte artizanale. În acelaşi timp se urmăreşte dezvoltarea şi valorificarea abilităţilor practice şi creative ale elevilor din grupul-ţintă, creşterea stimei de sine şi conştientizarea apartenenţei la spaţiul şcolar”.