Afacerile cu automate de cafea au cunoscut o dezvoltare fulminantă în judeţul Suceava fără ca autorităţile statului să se preocupe prea mult de calitatea produsului oferit. Din toamna anului trecut, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a făcut un prim pas important, de identificare şi de notificare a agenţilor economici din domeniu. Primele date comunicate de societăţile de profil arată că în judeţ ar fi în jur de 7.000 de automate de cafea, o cifră extraordinar de mare din punctul nostru de vedere.
Pe piaţa din Suceava ar fi în jur de cinci jucători mai importanţi, din care unul este de departe cel mai mare: Daily Group SRL. Aceste societăţi au fost înştiinţate în scris că trebuie să-şi înregistreze sanitar-veterinar automatele de cafea. Această înregistrare trebuie să fie însoţită, firesc, de norme de igienă respectate. Este vorba în principal de igiena aparatelor şi de sursa şi calitatea apei, care trebuie să fie conformă fizico-chimic şi microbiologic.
Procedura de autorizare sanitar-veterinară a automatelor de cafea
Doctorul Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că s-a început procedura de autorizare sanitar-veterinară a acestor aparate. Această procedură va continua pe parcursul acestui an, cu operatorii care deţin un număr mai mare de aparate. Având în vedere de cât de multe aparate este vorba, este evident că procedura de autorizare va fi una complexă şi de durată.
Cel mai important este că în urma acestei proceduri va exista o evidenţă clară a aparatelor. În acest fel, autoritatea sanitar-veterinară va putea face controale aleatorii la automatele de cafea, cu privire la respectarea normelor de igienă. De asemenea, va putea răspunde mult mai prompt la sesizări de la persoane nemulţumite de calitatea cafelei.
Multe dintre automatele de cafea de acum nu vor mai putea funcţiona dacă se pune în practică ce spune preşedintele ANPC
Automatele de cafea vor fi vizate de un control la nivel naţional, a anunţat şi Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor (ANPC).
"În prezent, avem o acţiune de control care va începe la nivel naţional şi care se referă la automatele de cafea. Acestea, în momentul de faţă, în urma specificaţiilor tehnice transmise de către producător, reiese că nu au dreptul să funcţioneze outdoor, ci numai indoor”, este una din declaraţiile şoc ale preşedintelui ANPC, Marius Pîrvu.
El a mai declarat că aceste automate nu au voie sa funcţioneze decât dacă sunt branşate la o reţea de apă. Numai dacă aceste două reguli de mai sus s-ar pune în practică marea majoritate a automatelor de cafea ar trebui să dispară sau să fie mutate.
Preşedintele ANPC a mai făcut o declaraţie şoc. El a spus că sunt date că în unele cazuri nu se poate vorbi de cafea cu lapte, ci de cafea cu albitor de rufe. Deocamdată a fost vorba doar de declaraţii, fără precizări concrete, însă probabil că şeful ANPC are date destul de concrete dacă a făcut aceste afirmaţii.
Până acum, aceste automate funcţionau doar în baza unei autorizaţii emise de primărie.
ANPC urmează a transmite în teritoriu, la comisariatele judeţene de protecţie a consumatorului, tematica cu privire la cum se vor desfăşura controalele din teren.
O afacere care a înflorit în toată România
Cert este că problema automatelor de cafea nu a fost luată în serios până acum de autorităţile de control, însă se pare că din 2019 lucrurile se vor schimba. Cifrele cu privire la numărul de automate din judeţul Suceava spun totul despre dimensiunea acestei afaceri. La nivelul întregii ţări se estimează că ar fi în jur de 100.000 de aparate. Evident că aceste automate nu s-ar fi înmulţit atât de mult dacă nu ar fi fost căutate de consumatori şi automat profitabile pentru firmele care le deţin.
Sigur că o astfel de afacere nu poate şi nu trebuie interzisă, însă cert este că aceste automate trebuie să respecte o serie de norme de igienă în primul rând. Apoi, o altă tematică ar trebuie să fie legată de ce conţin aceste cafele. Inclusiv Monitorul de Suceava a relatat cazuri punctuale de automate de cafea în stare deplorabilă, care ofereau cafea cu impurităţi ori cu gust sau miros greu.
Există numeroase studii care avertizează că produsele de cafea de acest gen sunt dăunătoare, în timp, sănătăţii. Amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decât din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. În timp, aceste chimicale afectează pe rând ficatul, rinichii şi imunitatea, avertizează medicii.
Problema nu trebuie generalizată, însă în lipsa unui control al vreunei autorităţi nici nu putem avea vreo garanţie privind calitatea produsului.