Pe 15 martie, Direcţia Silvică Suceava, cea mai mare structură de acest gen din ţară, a dat startul campaniei de împăduriri de primăvară, prin acţiuni de plantare de arbori la Ocoalele Silvice Pătrăuţi şi Dolhasca.
Şeful silvicultorilor suceveni, Sorin Ciobanu, a precizat că Direcţia Silvică Suceava va regenera în această primăvară 1.670 de hectare în fondul forestier de stat şi va efectua lucrări de completări pe 159 de hectare, urmând să planteze 5,6 milioane de puieţi forestieri.
Luna Plantării Arborilor se desfăşoară la nivel naţional în perioada 15 martie – 15 aprilie, dar în judeţul Suceava, ca urmare a particularităţilor geografice, acţiunile de plantare a puieţilor de arbori vor continua inclusiv în luna mai, în special în zonele de munte.
La nivel naţional, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va regenera în acest an 12.615 hectare fond forestier, din care 7.935 de hectare prin regenerări naturale şi 4.680 prin lucrări de împăduriri, prin plantare de puieţi forestieri, urmând a fi plantaţi în cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi toamnă, peste 27 de milioane de puieţi forestieri.
Investiţiile anunţate de Romsilva în regenerarea pădurilor de stat în acest an sunt în valoare de 192,48 milioane de lei.
În ultimii cinci ani, în pădurile de stat administrate, Romsilva a regenerat 79.601 hectare, plantând peste 170 de milioane de puieţi forestieri, şi a investit în lucrările de regenerare a pădurilor 593 de milioane de lei.
Puieţii folosiţi la împăduriri provin din pepinierele proprii, Romsilva producând anual aproximativ 50 de milioane de puieţi forestieri din 60 de specii, în nouă pepiniere centrale şi circa 600 de pepiniere aparţinând celor 313 ocoale silvice din cadrul celor 41 de direcţii silvice.
RNP – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, iar din acestea, 2.471.053 de hectare, adică aproape 80%, deţin certificarea managementului forestier în sistem internaţional.